Nevidomý musí nechat svého vodicího psa pracovat samostatně. Důvěra je základ

23. září 2020

Vodicí pes může být pro nevidomého velkou pomocí. Své o tom ví i Robert Kotrba z Jihlavy, který se právě sžívá se svým už třetím pomocníkem.

Po Rockym a Benjim teď dostane temperamentního retrívra Zorra. Benji je totiž nemocný.

„Před třemi nedělemi jsme mu objevili nádor,“ říká smutně Robert Kotrba. Na černém retrívrovi je únava vidět na první pohled.

Nevidomý Robert Kotrba je člověk velmi aktivní. Je masér, pravidelně cvičí v posilovně, a se svým psem prý nachodí denně kolem pěti kilometrů. Benji už takové tempo nezvládá. „Po zkušenostech s předáváním prvního psa jsem se rozhodl znovu pro Středisko výcviku vodicích psů Praha,“ říká.

Robert Kotrba je velmi aktivní člověk. Potřebuje živějšího psa

„Zjišťujeme, jaký má klient životní styl, co si od psa představuje, jestli bude pes celý den v kanceláři nebo bude chodit po městě,“ říká vedoucí SONS Střediska výcviku vodicích psů Lenka Kreidlová.

Vzhledem k aktivitě Roberta Kotrby padla první volba na dvouletého Zorra. Benji u Roberta Kotrby dožije, a nevidomý se tak bude nějaký čas muset starat o dva psy. „Je to věc náročná, bude to i dvojí venčení. Nemůžu vzít dva psy najednou,“ říká.

Pes najde dveře, přechod zastávku i dveře do autobusu. Neštěká

O výcvik Zorra, ale i dalších vodicích psů se stará cvičitelka Kristýna Schwarzová. „Základní povely jsou: chůze vpřed, odbočovací povely, vyhledávací povely, kdy pes umí vyhledat dveře, schody, přechod, zastávku,“ říká s tím, že výuka probíhá pomocí odměn pamlsky za dobře vykonanou práci.

Robert Kotrba, nevidomý muž s vodícím psem

„Sami cvičitelé si pak dají klapky na oči a nechají se psem vést,“ potvrzuje náročnost výcviku Lenka Kreidlová.

Nevidomý musí nechat psa dělat svou práci a věřit mu

Robert Kotrba se podle svých slov, a také zkušeností, bude se Zorrem sžívat asi půl roku.

„Nechám to všechno na tom psovi. Já to jen hlídám. Nechám ho dělat jeho práci,“ říká s tím, že od něj se očekává základní orientace v prostoru a vycvičené instinkty.

Robert Kotrba, nevidomý muž s vodícím psem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.