Nevidomí na jihlavské křižovatce U Zverimexu mají problém. Jedny semafory klepou, druhé ne

26. březen 2021 06:00

Zkuste někdy zastavit před přechodem na křižovatce a zavřít oči. Pravděpodobně uslyšíte klapání semaforů, které jsou zásadní pro navigaci nevidomých.

Co když ale semafor neklepe?  A když je naopak na křižovatce semaforů více a jeden klepe a jiný ne?  I to musí každodenně řešit nevidomí třeba na jihlavské křižovatce U Zverimexu, kde se problém opakuje už dlouhé dva roky.

Se psem jménem Zoro

„Stále klepe, máme stále červenou…a už můžeme jít.“ Za zvuku klepajících semaforů s nevidomým Robertem Kotrbou a jeho vodícím psem Zorem právě přecházíme křižovatku ulic Hradební a Žižkova u bývalého Zverimexu.

Nevidomí Robert Kotrba, Jihlava

Jakmile se ale dostaneme na druhou stranu, nastává problém. „Chodník, Zoro! Tady máte semafor, ten klepe. A ten je tam. A tady je semafor, který neklepe,“ vysvětluje Robert Kotrba, který právě tuto cestu využívá skoro každý den. V orientaci na křižovatce mu přitom nepomůže mu ani jeho vodící pes, který označuje začátky a konce chodníků.

Spoléhám na zkušenosti

„To je takových zvuků, že on by se v tom ani nevyznal a není na to naučený.“ Robert Kotrba tak musí spoléhat především na své zkušenosti. Jenže i to může být nebezpečné. Zvláště když jeden semafor klepe a další ne. „Vidíte, neklepe nic. Auta jezdí, to vidíte, Já to slyším. Ale nepřejdu. Když tady budu stát sám, tak tady budu stát třeba půl hodiny.“

Jihlavský magistrát prý o problému, na který Robert Kotrba upozorňuje už skoro dva roky, ví. A chystá se ho řešit, potvrzuje mluvčí města Radovan Daněk. „Statutární město Jihlava si uvědomuje špatného stavu světelného signalizačního zařízení na této křižovatce, proto by měly být v rámci květnového zasedání uvolněny finanční prostředky na projekční přípravu akce a pro příští rok se budou hledat v rozpočtu finanční prostředky na kompletní rekonstrukci.“

Další místa v Jihlavě

Podle ředitelky jihlavského Tyflocentra Ivety Bělovové-Dolejší není tato křižovatka ale jediným problematickým místem pro nevidomé v Jihlavě. „Těch míst je strašně moc. Třeba za Prachárnou nám trvalo dlouhou dobu, než tam konečně udělali přechod k té nové zastávce. Jsou dva pečovatelské domy a je to místo, kde bydlí spousta našich klientů.“

Iveta Bělovová-Dolejší ale současně dodává, že toto není jen záležitost Jihlavy ale prakticky všech měst v České republice. Bezbariérovost se navíc podle ní poslední roky posunula, a třeba jihlavský magistrát se alespoň snaží Tyflocentrum upozornit, pokud se ve městě rozběhne nějaká nová stavba, která by mohla nevidomým působit potíže.

Spustit audio

Související