Dvorce u Jihlavy jsou nejuzavřenější obcí na Vysočině. Do okolí vedou dlouhé objížďky

23. březen 2021 06:00

Aspirují na neoficiální titul Nejuzavřenější obec na Vysočině. Lidem ve Dvorcích na Jihlavsku se totiž během jednoho týdne uzavřely dvě hlavní výjezdové cesty.

Z jedné strany mají zákaz vjezdu do Cejle, kde se staví kanalizace. Z druhé strany je pak od pondělí uzavřený most nad železniční tratí, který byl jejich nejkratší a nejrychlejší cestou do Jihlavy.

Ze sedmi kilometrů je jedenadvacet

První den začali na mostě dělníci sundávat svodidla a narušovat asfaltový povrch. „Obě strany, jak z Cejle, tak tady přes most.“ Pan Josef z Dvorců vidí z okna přímo na most.

Když v pondělí ráno vezl manželku do Jihlavy, po mostě ještě autem projel. Když se vracel, musel jet už objízdnou trasou, která je výrazně delší. „Normálně to mám 7 kilometrů do Jihlavy, takhle to budu mít asi 21.“

Objížďka a cesta do Kostelce

„Kdyby tady nechali otevřenou Cejli a zavřeli jen ten most, o co by to bylo jednodušší. Zavřeme most, zavřeme Cejli a musíme se vracet přes Ježenou,“ uzavřela své pocity z uzavřené vesnice paní Šárka.

„Dostali jsme se do situace, že musíme objíždět. A hlavně občané, kteří bydlí ve Dvorcích a dojíždějí do Kostelce, tak vlastně musí přes Jihlavu,“ přiblížil jednu z největších komplikací starosta Dvorců Luděk Smrčka. Kostelec je přitom od Dvorců prakticky na dohled.

V tomto režimu musí lidé ze Dvorců vydržet asi dva měsíce. Pak už se jim otevře cesta přes sousední Cejli.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související