Neviditelná střešní okna i kulaté hasicí přístroje – penzion v centru Jimramova ctí historii, přesto je plný technologických novinek

1. listopad 2023

Jeden z domů na náměstí v Jimramově se dramaticky proměnil. Z nevyužívaného objektu vznikla stavba, která respektuje historii a je plán moderních technologií.

Okna jsou z naglazovaných tvarovaných hliníkových šablon, které jsou navíc perforované

I když jde o památkově chráněný objekt, dům na náměstí v Jimramově chátral. Za poslední dva roky se ale změnil k nepoznání. Stavba po zásahu Marka Štukhejla respektuje historii a stavební styl, přesto je uvnitř vybavená nejmodernějšími technologiemi - ať jde o využití energií, dešťové vody, 3D tisk betonu nebo obrovská střešní okna, která ve střeše nejsou vidět.

Hasicí přístroje

Prohlédnout si vnitřní vybavení pokojů s kombinací dobového zrestaurovaného nábytku a technologických novinek, si může návštěvník penzionu nebo host restaurace, obojí v domě nově fungují pod názvem Just Jimramov. Hned v průchodu domu zaujme kulatý barevný hasicí přístroj: „Těch hasičáků máme pět, každý s jiným obrazem zvenčí. Odklopí se, vezme se za rukojeť a stává se z toho ochranný štít, hasebná směs je kolem dokola. Je to český výrobek,“ ukazuje majitel penzionu Just Jimramov Marek Štukhejl.

Architekt Marek Štukhejl na dvoře penzionu

O každém stavebním nebo technologickém detailu by se dalo mluvit hodiny. Nádvoří, kde se mohou najít hosté restaurace, je vydlážděné kamenem, uprostřed je vysazen strom kraje Vysočina – jeřabina – a kolem ní sestava sedaček a stolků vytištěná na 3D tiskárně. Zachována je iluze kdysi průjezdné stodoly použitím velkoformátového skla. Z původní maštale je dnes sauna a wellness, i tady zůstaly charakteristické stavební prvky.

Neviditelná okna

Technologie, která umožnila umístit do podkroví tři apartmány s obřími ateliérovými okny a výhledem na katolický kostel, může být podle Marka Štukhejla inspirací pro další stavaře opravující historické domy. „Je to hliníková šablona tvarovaná jako okolní tašky, naglazovaná stejnou barvou a je perforovaná, takže z památkového hlediska nemůže být nic lepšího.“

Jak vypadají neviditelná střešní okna, ale i další novinky v památkově chráněné stavbě, které se nám do reportáže nevešly (saunu v koňské maštali, prosklené koupelny nebo stěnu z pokojových rostlin), uvidíte na našem webu vysocina.rozhlas.cz. Nebo přímo v penzionu Just Jimramov. Marek Štukhejl pořádá ve středu 1. listopadu od 17 prohlídku objektu i s výkladem a ukázkou všech prostor.

Spustit audio

Související