Nepořádek, výkaly. Obec Třeštice u Jihlavy se potýká s neukázněnými chovateli psů

9. únor 2021 06:00

Obec Třeštice na Jihlavsku bojuje s problémovými majiteli psů. Některým totiž jejich chovanci utíkají, případně je venčí bez vodítka a zůstává po nich nepořádek.

Volně pobíhající psi a nepořádek řeší Třeštice už 14 let. Problém vnímají i místní. „Je to pěkný mít psa, ale aby ti majitelé psů udržovali nějaký pořádek. Tamhle dětský hřiště pěkný, teď je sníh a jsou tam všude vidět ty přebytky jejich a nikdo to neuklidí. Mají tady sáčky, všechno,“ řekl pan Slávek.

Odpadkové koše se sáčky na psí exkrementy nechala obec nainstalovat už před dvěma lety. Ani to ale situaci nezlepšilo, dodává starosta Martin Kodys: „Nedaří se nám to vyřešit, i když jsme psali spoustu dopisů, napomínali, dokonce už padly nějaké pokuty, a pořád se nic neděje.“

Pokuty

Vedení obce teď ale došla trpělivost. „Buď to bude muset řešit policie nebo uzavřeme smlouvu, která se bude řešit teď na zastupitelstvu a pokud uzavřeme veřejnoprávní smlouvu, tak to za nás bude řešit jihlavský magistrát.“ Ten pak může obyvatelům udělit za takové chování vysoké pokuty.

„Finanční výše je různá, ale co jsem předběžně jednal na magistrátu, tak může začít na tisícikoruně, dvou a pokud to bude se znovu opakovat, tak můžou jít i přes 10 tisíc až 30 tisíc.“

Veřejnoprávní smlouvu by mělo zastupitelstvo schvalovat koncem února.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související