V Těšenově u Horní Cerekve ubylo autovraků. Po soudech a inspekci se do celé věci vložil kraj

13. únor 2021 06:00

Autovraky nacpané odpadky, zápach. O odstranění soukromé ilegální skládky v Těšenově usiloval úřad v Horní Cerekvi několik let.

I když se mu to už z velké části povedlo, vyhráno ještě nemá. Definitivně by se o skládce mohlo rozhodnout už za pár dní. Majitel vraků s úřady nekomunikuje, ze soudních rozhodnutí si nic nedělá. Velkou část skládky se sice už podařilo zlikvidovat z veřejných peněz, problém ale přetrvává.

Sbírá to a dává do aut

„Pneumatiky, všechno možný. Prý to sbírá a dává to do aut. Byl tu můj kamarád ze Švýcarska, povídám mu: pojď se podívat. Pořád vozí další.“ Takto ještě před rokem místní popisovali situaci v Těšenově poblíž Horní Cerekve na Pelhřimovsku.

Aktuálně je situace o poznání lepší, předcházelo tomu ale několik let jednání s Českou inspekcí životní prostředí, soudních pří, a nakonec mohlo město Horní Cerekev zasáhnout. „Kontaktovali jsme majitele těch pozemků, informovali je, že bychom rádi ty pozemky vyklidili. S policií jsme vyhledali vlastníky těch vozidel, požádali je o souhlas s likvidací,“ popsala místostarostka Markéta Vaňková.

Likvidace aut

Na akci se podílel velký počet lidí a několik firem. „Jedna firma rozebírala ta auta, separovali jsme plasty, kovové součástky. Pan Hašek je ale aktivní, tak se tam mezi tím objevilo další šest vozidel, u kterých jsme neměli ty souhlasy.“

Další nepořádek je na pozemcích, které patří onomu muži a tyto plochy Horní Cerekev vyklízet nesmí. Obrátila se proto na krajský úřad, ten má rozhodnout přibližně do týdne.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související