Jihlava chce do problémových domů v Komenského a Malátově ulici nasadit domovníky

6. únor 2021

Jihlava chce do problémových domů nasadit domovníky-preventisty. Budou mít na starosti soužití občané a dodržování základních pravidel slušného soužití.

Jihlava sice nemá vyloučené lokality v pravém slova smyslu, na některých místech se ale problémy kupí více než jinde. Řeč je třeba o domech na Komenského nebo Malátově ulici, kde tamní nájemníci často nerespektují nastavená pravidla.

Komenského ulice

Dům na Komenského ulici v Jihlavě s číslem 27 a zelenou fasádou vypadá z venku jako impozantní stavba. Když se ale podíváme dovnitř, cítíme zápach, vidíme nepořádek a posprejované stěny. „Ne všichni nájemníci se k ostatním chovají s pravidly slušného chování,“ konstatoval mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Problémy by mohl řešit připravovaný projekt města. Počítá s nasazením domovníků-preventistů. „Preferujeme buď lidi, kteří v těch domech bydlí nebo detailně znají to prostředí.“ Domovník by ale nepůsobil jen na Komenského ulici. Jihlava mý vytipovaný ještě další dům na ulici Malátova.

Aby panovala pravidla…

„S městskou policií a preventisty kriminality by dohlíželi, aby v těch domech panovala pravidla slušného chování, bezpečnosti,“ dodal mluvčí Radovan Daněk.

Záměr domovníků-preventistů je ve fázi přípravy. Pokud se vše podaří, začnou působit na začátku července.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související