Neobvyklé hlavolamy

Skládání hlavolamů fascinuje v našem století zábavy, zdá se, čím dál víc lidí. Ovšem řada z nich se jim věnuje takovým způsobem, že se dostali i na stránky České knihy rekordů. Třeba pan Leopold Heneš z Třebenic dokázal složit dřevěný hlavolam zvaný gordický uzel, který sestává z 54 dílků.

Má rozměr 83 x 83 x 83 mm. Což o to, to udělá kdekdo, ale náš rekordman ho za pomoci speciálně pro tento účel zhotovených kleštiček a všelijakých udělátek složil uvnitř žárovky, což je neslýchaná záležitost.

Však to panu Henešovi trvalo také dlouhých 106,5 hodiny. Mimochodem průměr hrdla oné žárovky byl pouhopouhých 28 mm - ostatně o výsledku rekordmanova stošestihodinového snažení se můžete přesvědčit v expozici pelhřimovského Muzea kuriozit, kde je k vidění i největší drátkový hlavolam v ČR nebo také puzzle poskládané v lahvi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.