Není to tak, že by diabetik vůbec nesměl sladkosti. Ať si dá i čokoládu
Cukrovka je u nás extrémně rozšířená nemoc. „V republice je přes 800 tisíc diabetiků, u nás v kraji asi 36 tisíc – to je Žďár a všechny okolní vesnice. Ročně přibyde asi 19 tisíc lidí, kteří onemocní cukrovkou a nejsou to jen staří lidí. I čtyřicetiletí,“ říká diabetoložka z nemocnice v Novém Městě na Moravě Klára Snášelová.
Největší problém je, že jíme hodně kalorická jídla. A přestáváme se hýbat – nechodíme pěšky, neběháme, neplaveme. Naše tělo pak nedokáže takové porce strávit. „Vždycky mi pacienti říkají, že jim na návštěvě nabízejí zákusky a říkají, my máme taky cukrovku, tak si taky dej,“ říká lékařka z diabetologické poradny a dodává: „Sladkosti, dokonce ani čokoládu, nezakazujeme, ale potom energii musíte vysportovat.“
Zelí, citron, skořice – snižují hladinu krevního cukru?
Mezi diabetiky kolují různé fígly, jak si snížit hodnoty cukru v krvi. Patří mezi ně např. požití tvrdého alkoholu před odběrem krve, jídelníček plný zelí, citronu nebo skořice. „Pokud vím, pro žádnou z těchto potravin nebyla vypracovaná studie, která by prokázala nějaké zásadní účinky. Pokud tam nějaké snížení je, je velmi krátkodobé a má vliv opravdu jen na záznamy u lékaře,“ prozrazuje Klára Snášelová z novoměstské nemocnice.
Lidé se inzulinu bojí zbytečně
Mezi pacienty panují obavy, že přechod z tablet na inzulin je cesta špatným směrem a život se jim tím pádem krátí. Novoměstská diabetoložka to ale vyvrací. „V posledních letech mají preparáty s inzulinem snadnou aplikaci a minimum nežádoucích účinků. Mám spoustu pacientů mladších, kteří jsou dlouhodobě na inzulinu a mají výborné hodnoty glykemie a je jim dobře.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka