Není to tak, že by diabetik vůbec nesměl sladkosti. Ať si dá i čokoládu

28. leden 2016
Dobré odpoledne

Cukrovka je u nás extrémně rozšířená nemoc. „V republice je přes 800 tisíc diabetiků, u nás v kraji asi 36 tisíc – to je Žďár a všechny okolní vesnice. Ročně přibyde asi 19 tisíc lidí, kteří onemocní cukrovkou a nejsou to jen staří lidí. I čtyřicetiletí,“ říká diabetoložka z nemocnice v Novém Městě na Moravě Klára Snášelová.

Největší problém je, že jíme hodně kalorická jídla. A přestáváme se hýbat – nechodíme pěšky, neběháme, neplaveme. Naše tělo pak nedokáže takové porce strávit. „Vždycky mi pacienti říkají, že jim na návštěvě nabízejí zákusky a říkají, my máme taky cukrovku, tak si taky dej,“ říká lékařka z diabetologické poradny a dodává: „Sladkosti, dokonce ani čokoládu, nezakazujeme, ale potom energii musíte vysportovat.“

Zelí, citron, skořice – snižují hladinu krevního cukru?

Mezi diabetiky kolují různé fígly, jak si snížit hodnoty cukru v krvi. Patří mezi ně např. požití tvrdého alkoholu před odběrem krve, jídelníček plný zelí, citronu nebo skořice. „Pokud vím, pro žádnou z těchto potravin nebyla vypracovaná studie, která by prokázala nějaké zásadní účinky. Pokud tam nějaké snížení je, je velmi krátkodobé a má vliv opravdu jen na záznamy u lékaře,“ prozrazuje Klára Snášelová z novoměstské nemocnice.

Lidé se inzulinu bojí zbytečně

Mezi pacienty panují obavy, že přechod z tablet na inzulin je cesta špatným směrem a život se jim tím pádem krátí. Novoměstská diabetoložka to ale vyvrací. „V posledních letech mají preparáty s inzulinem snadnou aplikaci a minimum nežádoucích účinků. Mám spoustu pacientů mladších, kteří jsou dlouhodobě na inzulinu a mají výborné hodnoty glykemie a je jim dobře.“

autor: Petra Emmerová
Spustit audio