Největší výživový problém je vysoký příjem a malý výdej

19. říjen 2017

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme tentokrát mluvili s nutriční terapeutkou Jitkou Turňovou z jihlavské nemocnice. Hlavním tématem byly nedostatky ve výživě.

„Zmínila bych dva základní nedostatky, které ve výživě máme. Jednak nadměrný energetický příjem a nedostatečný energetický výdej. To jsou hlavní neduhy, které trápí moderní společnost,“ říká Jitka Turňová. Optimální příjem a výdej se dá hlídat hmotností pomocí indexu BMI. Počítá se tak, že hmotnost vydělíte vaší výškou v metrech na druhou. Optimální hodnota je v rozmezí 18,5 až 25.

Hodnota BMI nad třicet znamená vysoké riziko onemocnění

Většinou se jedná o cukrovku, vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, aterosklerózu. Nadváha také může stát za vznikem některých nádorových onemocnění. Většina zlozvyků pramení už přímo z rodinného prostředí. Pokud rodiče konzumují nadměrné množství jídla, které často bývá vysoce kalorické, mají podobné návyky často i děti. V kombinaci s nedostatečným pohybem pak dochází k nárůstu hmotnosti.

Senioři mají vyšší potřebu biologicky kvalitních potravin

„Znamená to, že by si měli vybírat zdroje kvalitního tuku, plnohodnotných bílkovin. Jsou to nenasycené mastné kyseliny, rostlinné tuky a oleje s výjimkou palmového a kokosového tuku. Je tady ještě výjimka z pohledu živočišných tuků, které do této skupiny nepatří a přesto, že jsou živočišného původu, tak mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a to jsou ryby,“ vysvětluje Jitka Turňová. Znamená to, že bychom týdně měli sníst zhruba 400 gramů ryb.

Houby mají vysoký obsah vlákniny

Houbaře tak určitě potěší, že právě houby by také v našem jídelníčku neměly chybět. Houby jsou samozřejmě sezónní, takže je vhodné houby sušit nebo zamrazit, abychom je měli i na zimní období.

Spustit audio