Největší sbírka citátů

Lidé sbírají kde co, a v mnoha případech jsou doslova chodícími encyklopediemi svých oborů. František Dobeš sbírá citáty a má jich statisíce. Pojďme ale zpátky do 40. let minulého století, to totiž jeho příběh začíná.

V té době se Ing. František Dobeš, CSc., tehdy ovšem kluk Frantík Dobešů, věnoval téměř každou volnou chvilku četbě. Zprvu si výroky a moudrosti, které ho při čtení zaujaly, z knih vypisoval. To ostatně dělá dodnes - tedy již sedm desetiletí.

A teď se podržte: V jeho sbírce aforismů, bonmotů, definic, epigramů, pranostik, přísloví, sentencí a výroků napočítali komisaři z pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit při registraci do České knihy rekordů nevídaných 184 975 položek. Citátů nashromáždil pan Dobeš tolik, že kdybychom zavedli rubriku Citát pro tento den, vystačila by nám jeho zásoba na více než 506 let! Tedy do roku 2 522.

Svou sbírku rekordman uchovává v počítači a uspořádána je podle klíčových slov, kterých je 3 389.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.