Největší bleduliště na Vysočině rozkvetlo

17. březen 2023 06:00

Na Vysočině rozkvétají bledule. Jejich naleziště jsou v regionu poměrně rozsáhlá a lákají mnoho návštěvníků. Vidět je lidé mohou  například v přírodní rezervaci Jechovec, v údolí Chlébského potoka nebo u Želetavy na Třebíčsku. Vůbec největší plocha posetá jarními květy je pak v rezervaci Staré Ransko u Ždírce nad Doubravou.

„Prakticky hned, jak se oteplilo na konci února, tak ty bledule vyrazily,“ říká mluvčí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Petr Piechula.

Největší bleduliště na Vysočině u Starého Ranska u Ždírce nad Doubravou ochránci přírody chrání

Do lesa u Starého Ranska přišla rostliny obdivovat paní Hana. Ta místní prostředí srovnává s jinými bledulišti, která navštívila. „Já jsem příjemně překvapená, protože bleduliště, která jsem navštívila, tak byla veřejnosti otevřena a trpěla. Lidi tam chodí mezi těmi stonky a opravdu nerespektují vůbec nic. Viděla jsem i trhat bledule,“ oceňuje provazové zábrany, které se v místech růstu bledulí v Ransku táhnou podél hlavní trasy.

Ochránci přírody je umisťují prakticky hned, jak do lesů začnou chodit rostliny pozorovat lidé. „A to i za pomoci ždírecké radnice, místostarosta bydlí právě tady kousek. A tak mi dává vědět, že lidi už tam chodí,“ říká Petr Piechula.

V minulosti se ochránci potýkali s lidmi, kteří se do bledulí chodili vyfotit. I jedno šlápnutí na cibulku přitom může zastavit růst na další období.

Spustit audio

Související