Menší světelné znečištění a čistý vzduch přejí pozorování hvězdné oblohy na Vysočině, říká amatérský astronom ze žďárské hvězdárny

2. březen 2023

Na kraji Žďáru nad Sázavou v nenápadné zahradě u železniční trati stojí malý domek se šikmou střechou. Jde o hvězdárnu postavenou pro nadšené pozorovatele hvězdné oblohy v polovině osmdesátých let. V budově s posuvnou střechou se ukrývá hvězdářský dalekohled, který k pozorování noční oblohy využívá astronomický kroužek. K dispozici je i pro veřejnost.

Průvodcem na hvězdárně je amatérský astronom Martin Křižovič. "Víme, že hvězdárna byla stavěna kolem roku 1984, vybudovali ji v akci Zet. Je to malý domeček na půdorysu asi pět krát deset metrů s odsuvnou střechou. Před válkou tady působil František Hutař jako nadšenec pro astronomii, který se pokoušel, aby ve Žďáře hvězdárna byla. V sedmdesátých letech se objevili další, kteří navázali na jeho památku a dílo a tady tu pozorovatelnu vybudovali," ohlíží se za minulostí.

Amatérský astronom otevírá málo známou žďárskou hvězdárnu pro děti v kroužku i pro veřejnost

Dalekohled pod posuvnou střechou je z poloviny 80. let, Je to zrcadlový dalekohled o průměru 25 centimetrů a ohniskové vzdálenosti 3500 milimetrů. Chybí mu oproti moderním dalekohledům ovládání počítačem a další drobné moderní technické vymoženosti. Pro pozorování v terénu si astronom vozí vlastní dalekohled, který se pomocí ovládání pohonu umí otáčet za hvězdami, které se na obloze poměrně rychle pohybují, aby pozorovateli neutekly ze zorného pole.

Martin Křižovič má vedle astronomie i další koníčky, například meteorologii. "Na Vysočině bývá zataženo častěji než v nížinách, ale zato tady máme menší světelné znečištění a čistší vzduch," říká k podmínkám pozorování v našem kraji.

Spustit audio

Související