Ve Ždárských vrších hledají kompromis mezi ochranou přírody a zimní údržbou silnic

30. leden 2023 08:00

Na vybraných úsecích silnic v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy mohou silničáři už čtvrtou zimu díky výjimce používat chemický posyp. Stále ale hledají míru, jak vyhovět jak ochráncům přírody, tak i řidičům.

Ve Žďárských vrších se smí v zimě chemicky upravovat vybrané silnice jenom na základě pětileté výjimky, která má jasná pravidla. Před loňskou zimou lesní hospodář ve Sněžném ale upozornil na to, že se silnice solí víc, než by podle dohody měly. Silničáři proto chemickou úpravu omezili.

„Tady se to špatně udržuje, bývá to hrbolaté. Když se cesty solily, tak to silničáři stáhli a byl klid,“ neskrývá svoji nespokojenost se stavem cest Renata Fidlerová ze Svratky.  

Obyvatelé města i lidé, kteří tudy jenom projíždějí, si stěžují i na úřadě. Nezávislý místostarosta František Mládek proto chce otázku solení znovu otevřít. „Chtěli bychom iniciovat schůzku, abychom našli společně nějaké řešení a zlepšilo se to. Měli bychom brát ohled taky na zdraví a životy lidí a na jejich majetek,“ říká Mládek.

Zastánci méně častého užívání chemického posypu tvrdí, že přílišné solení škodí stromům kolem silnic.

Jak se k údržbě silnic staví správa Chráněné krajinné oblasti, si poslechněte v reportáži.

 

 

Spustit audio

Související