Nejsme agrobaroni. Zemědělci vyjeli demonstrovat proti novému systému dotací

21. leden 2022 08:50

V celé zemi ve čtvrtek krátce po poledni demonstrovali zemědělci. Chtěli tak protestovat proti novému systém vyplácení dotací na ornou půdu.

Agrární komoře a Zemědělskému svazu vadí především zvýšení platby na první hektary. Pro podniky hospodařící na více než 150 hektarech by to znamenalo, že přijdou o část podpor.

Pelhřimovsko

Skupina traktorů s návěsy vjíždí právě na hranicích kraje Vysočina s Jihočeským krajem na silnici první třídy ve směru na Pelhřimov. Výjezdem se traktoristé přidávají k celostátním demonstracím zemědělců kvůli změnám ve vyplácení dotací.

Připojili se i zaměstnanci pacovského zemědělského podniku Selekta, dodává jeho ředitel Josef Diviš. „Chystáme se na takovou spanilou jízdu tady po té silnici I/19, abychom upozornili naše občany, obyvatele na to, že při těch vyjednávacích procesech, který probíhají, nová vláda do toho nového strategického plánu dala ustanovení, který zásadně mění budoucnost v dotacích.“ 

Podle Josefa Diviše má nový plán od roku 2023 zvýhodňovat spíše menší podniky. Třeba pro Pelhřimovsko by mohlo být snížení dotací fatální. „Samozřejmě tady na Pelhřimovsku nás živí živočišná výroba, ať už je to chov skotu, prasat, drůbeže a pokud se na tyto citlivé komodity nedostane taková podpora, tak někdo bude muset ty chovy zavřít.“

Malý vs. velký zemědělec

Nový strategický plán má podle ministerstva zemědělství narovnat rozdíly mezi malými, středními a velkými podniky. Zvýšení tzv. redistributivní platby, tedy platby na první hektary, z 10 na 23 procent ale podle předsedy okresní agrární komory Josefa Blažka naopak zvýhodňuje menší podnikatele a konkrétně na Pelhřimovsku by na nový plán doplatila hlavně zemědělská družstva.

„Máme 2100 hektarů a ti naši členové, když to spočítáme, tak máme dneska v průměru tu výměru kolem sedmi hektarů na ty naše lidi. My bychom měli dostat těch 23 procent na všechny ty naše hektary. Ty lidi se rozhodli, že to budeme dělat spolu. Jestli si chce tato vláda vyřizovat účty s agrobarony, tak to my tedy nejsme.“

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v týdnu uvedl, že odmítá nátlaku ustupovat. Zároveň v době celorepublikových demonstrací přes sociální sítě informoval o tom, že na dnešek (pátek) chystá pracovní skupinu, kde chce úpravy strategického plánu důkladně vysvětlit.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související