Nejlepším místem pro skladování brambor je kvalitní sklep

6. říjen 2016
Dobré odpoledne

Je čas vybírání brambor a každý zahrádkář nebo zemědělec musí řešit otázku, kam sklizené brambory uskladnit. A jak to udělat, aby vám vydržely přes zimu a stále dobře chutnaly, přišel říct Josef Králíček z Ústředního bramborářského svazu Havlíčkův Brod.

„Brambory bychom měli sklízet při teplotě půdy nad 10 stupňů Celsia a za příznivého počasí, co se týká vlhkosti. Potom máme šanci, že dojde k minimálnímu poškození hlíz,“ říká host. Jinak jsou hlízy náchylné k infekcím mikroorganismů, jakými jsou například houby. Hlízy je taky důležité vysušit. Pokud jsou optimální podmínky, tak je možné je po vybrání nechat vyschnout přímo v záhonu nebo je umístit do bedýnek a nechat je schnout proudem vzduchu.

Optimální teplota je mezi 4 až 7 stupni

„Ideální je, když má někdo rodinný domek, má pod kolnou kvalitní sklep s hliněnou podlahou a tam může hlízy po osušení nasypat a může sklep během skladování i větrat. Čili může si pohlídat teplotu i vlhkost,“ vysvětluje host. Ideální teplota pro skladování brambor se pak pohybuje v rozmezí 4 až 7 stupňů.

Hlavně na začátku skladování důkladně větrejte

„Větrání je nejdůležitější po sklizni brambor. Pokud hlízy naskladníme, tak samozřejmě dochází k postupnému snižování teploty a hlíza je vlhká na povrchu,“ upozorňuje host. Je proto potřeba občas vyvětrat a to hlavně za nižších teplot, aby se nezvyšovala teplota uvnitř prostoru, kde brambory skladujeme.

Skladované brambory poškozuje i nevhodná vlhkost

Hlízy vám vyklíčí při skladování při vysokých teplotách. „Klíček obsahuje solanin a obsahuje další látky, které nejsou vhodné ke konzumaci. Čili ty brambory se lidově řečeno oberou a hlíza je znovu použitelná ke konzumaci,“ říká Josef Králíček. Důležité taky je udržovat vlhkost mezi 85 až 95 procenty. „Pokud máme vlhkost vyšší, tak dochází k orosení hlíz a je to vstupní brána pro houbové choroby. Jestliže máme vlhkost nižší, tak je to důvodem k scvrknutí hlíz,“ upozorňuje host.

Spustit audio