Nejlepší čeští architekti se sjedou na Festival venkovské architektury do Krásného na Žďársku

14. srpen 2020

V tradiční venkovské Chalupě pod lípou v Krásném pořádají manželé Štukhejlovi několikrát do roka akce, kde zvou veřejnost k sobě domů - do stodoly, na zahradu i do kuchyně.

Hosty festivalu venkovské architektury ale přivítají na přilehlé louce, řekl v Dobrém dopoledni Marek Štukhejl.

Festival i životní styl mladé rodiny vznikl v podstatě z nespokojenosti se stavem života a bydlení na venkově.

„Snažíme se posloužit jako inspirační příklad, jak lze vnímat bydlení ve staré chalupě v dnešní době, jak by to mělo vypadat okolo chalupy, třeba žena má hodně pěstění zahrady kvůli certifikátu přírodní zahrady, plus ty veřejné akce, které pořádáme, to všechno dělá vhled do našeho uspořádání života,“ vysvětluje host Dobrého dopoledne.

Život v chalupě chce být inspirací

Chalupa pod lípou otevírá dveře čtyřikrát do roka na velké akce – od jarní výstavy přes Víkend otevřených zahrad v červnu, srpnový venkovský festival a na závěr vánoční výstavy.

Marek Štukhejl

„Pro lidi to může být inspirací,“ říká Marek Štukhejl. „Chalupu jsem zrekonstruoval konzervativně, protože je pod památnou lípou a obě jsou staré 280 let a to člověka navádí, jak by se v takovém prostředí měl chovat. Vybízí to i k určité soběstačnosti, protože lidi na venkově by se o sebe měli umět postarat,“ přemýšlí v rozhovoru.

Slaměné domy, otáčivé domy, soběstačné stavby i rekonstrukce tradičních chalup

Loni zahájili v Chalupě pod lípou Festivalem venkovských zahrad, letos se chystají navázat Festivalem venkovské architektury. Areál -  tedy přilehlá louka a stodola u Chalupy pod lípou – bude otevřen už v pátek v pět hodin odpoledne předvojem, hudebním vystoupením: „21. máme vystoupení Anežky Binkové a skupiny Pokáče a vstupenky jsme se snažili provázat, takže nejvýhodnější jsou na oba dny,“ říká Marek Štukhejl.

Ubytování pro zájemce je umožněno na louce pro stany nebo karavany. V sobotu se pak začíná přednáškami od deseti hodin dopoledne ve stodole a na louce ve velkém stanu pro 200 lidí.

Témata jsou rozmanitá – o stavbách na venkově, o slaměných domech, o soběstačných domech, o opravě fary, o porozumění staré chalupě, a naopak o opravách a rekonstrukcích novátorskými způsoby.

Připraven je i doprovodný program, aby se nenudily děti, nebude chybět občerstvení a představení tradičních řemesel spjatých s venkovskou architekturou.

Podrobně vše najdete zde.

Spustit audio

Související