Nejhorší rok za poslední 50 let. Tak hodnotí letošní sezónu včelaři pamětníci

10. srpen 2020 06:00

Až o polovinu méně medu než obvykle letos vytočili včelaři na Vysočině. Někteří dokonce tvrdí, že jde o nejhorší včelařský rok za posledních 50 let.

„Tohle je cukr? Ano, to je cukerný roztok. Vymedujete a hned jim musíte dát cukr, aby na zimu udělaly zásob,“ nahlížíme pod ruce pana Miroslava ve včelíně v Kosově u Jihlavy.

Bzučící včely se zde už chystají na zimu. V dřevěných úlech mají připravené kyblíky s cukerným roztokem, aby si mohly udělat zásoby. Z těch, které samy během léta nasbírají, totiž včelaři dělají med. Letos se jim ale příliš nezadařilo.

Počasí

„Meduje se dvakrát až třikrát. Letos to bylo dvakrát. První byl květový med. Bylo ho poměrně málo. Zhruba tak třetinové množství,“ říká pan Miroslav. Hlavním důvodem, proč se letos včelařům nepovedlo vymedovat obvyklé množství medu, je špatné počasí.

„Samozřejmě, když prší, tak zpracovávají zásoby medu, co mají tady. Tím pádem je samozřejmě méně medu.“

Chladné jaro, deště

Poměrně chladné jaro tak nejprve ovlivnilo várku květového medu. Deštivé léto se zase podepsalo na druhém medování, říká mi Pan Miroslav u medovacího stroje, který se už točí na prázdno. „Druhé medování bylo vůbec úplně slabé. To jsem jen posbíral rámky a protočil je v medometu.“

Že letos byla včelařská sezona opravdu slabá a to nejen na Vysočině, potvrzuje také předsedkyně Svazu včelařů Jarmila Machová. „Pokud můžu mluvit za včelaře pamětníky, tak mluví o tom, že se jedná o nejhorší včelařský rok za posledních 50 let.“

Podle Machové je otázkou, jestli cena medu kvůli špatné sezoně poroste nebo ne. Med totiž není nezbytná potravina, kterou by lidé potřebovali k denní spotřebě. Často ho navíc odebírají od lokálních včelařů.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související