Chov prasat je ekonomicky na hraně. Přesto to někteří zemědělci nevzdávají

30. červenec 2020 06:10

Na Vysočině dlouhodobě klesají stavy prasat. Konkurence na trhu s vepřovým je totiž velká a čeští chovatelé se musejí vyrovnat s levnějším masem z dovozu.

Zatímco v roce 2000 se na Vysočině chovalo přes 400 tisíc prasat, loni jich bylo už jen 320 tisíc. Dlouhodobě klesající trend je ale patrný v celé České republice. Důvodem je především velká konkurence na trhu. Ten v Česku z velké části ovládlo levné maso z dovozu. Někteří chovatelé i přesto situace zvládají.

„Tohle je to dánské plemeno, tady jsou zapuštěné prasnice,“ ukazuje novou porodnu prasnic v Střížově nedaleko Jihlavy vedoucí Agrodružstva Puklice Karel Vašourek.

Právě dánské plemeno prasnic je jeden z důvodů, proč se puklickému agrodružstvu daří. Na Vysočině jsou výjimkou. Chovy prasat dlouhodobě snižují.

„My jsme šli opačným trendem. My jsme původně měli 300 prasnic. A prodávali jsme 7 maximálně 8 tisíc prasat ročně. Dneska jsme ročně schopní prodávat 12 tisíc kusů prasat.“

Velké investice

Další důvod, proč se chovatelům prasat v Puklicích daří, jsou prý vysoké investice. Ty dosáhly za poslední roky až 80 milionů, říká Karel Vašourek. „Ty haly, co tady vidíte, všude proběhla rekonstrukce. A veškerý podlahy vybouraný, technologie, všechno nový.“

Přesvědčit banky, aby s investicí chovatelům pomohly, ale není vždy jednoduché. „Když jsme stavěli tu porodnu, tak jsme tady měli několik risk manažerů. Taky o tom nebyli ze začátku přesvědčeni.“

Chovatele trápí zejména kolísavá výkupní cena

Důvodem je kolísavá výkupní cena vepřového. Třeba v květnu 2017 se pohybovala kolem 35 korun, o rok později spadla na pouhých 25 korun za kilo. V takovém případě zemědělci prodělávají a nemají peníze na investice.

„My máme prasata od roku 2011, tedy 9 let. Když to spočítám, jestli byly tři roky, kdy jsme byli v plusových číslech. Jinak jsme byli na hraně,“ říká chovatel z Českého dvora u Havlíčkova Brodu Miroslav Kyncl.

Právě kolísavá cena a konkurence levnějšího masa z dovozu jsou důvody, proč někteří od chovu prasat upouštějí.

Také kvůli tomu soběstačnost České republiky v poměru produkce a spotřeby vepřového masa podle údajů ministerstva zemědělství dosahuje pouhých 50 procent.

Státní podpora

Problém je prý v nepropojení prvovýroby a zpracovatelského průmyslu, říká mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. „Proto dochází k nákupu levnější suroviny v zahraničí, kde existují firmy, které produkují vepřové maso od narození selat přes výkrm, až porážku a následné zpracování.“

Ministerstvo se prý snaží chovatele podporovat různými dotačními programy. Miroslav Kyncl z Českého dvora nicméně tvrdí, že se mu od roku 2011, kdy s chováním prasat začal, žádnou dotaci získat nepodařilo. Letos to proto zkouší znovu a věří, že by mohl konečně uspět.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související