Naše staré písničky jsou dobré na procvičení paměti, říkají Eva a Vašek

18. duben 2016

Chcete šťastné manželství? Pracujte spolu, říkají Václav a Eva Ševčíkovi, které jejich publikum zná jako Evu a Vaška. „Jsme stále spolu, dál zpíváme, duo Eva a Vašek funguje dvacet sedm let. Takhle nás zná české i zahraniční publikum,“ vyprávěli v Dobrém dopoledni muzikanti z Blanska.

„Já jsem si ve svém životě zažil obě varianty vztahu. Ráno v pět jsem odešel do práce, v sedm jsem se vrátil, o víkendu jsem stavěl družstevku, rodinu jsem nevídal. Když to trvá více, jak deset let, ti dva se odcizí. Kdežto takhle s námi dcera Evička byla odmalička, je to lepší. Máme společný cíl, společný svět. Vyměňujeme si názory tak jako v každé rodině. My se ale hádáme užitečně,“ vypráví Vašek.

Bylo to mrtvé, já bych si to nekoupil

Nejčastěji to je prý, když Vašek sedí v režii nahrávacího studia a Eva nahrává novou písničku. „Já mám pocit, že jsem písničku nazpívala krásně a čistě a Vašek mi říká, že ji musím přezpívat, že to bylo mrtvé,“ vypráví Eva a Vašek dodává: „Řeknu jí, že bych si to nekoupil.“ Eva vypráví, že jsou sice dvacet čtyři hodin spolu, ale za celý den se nevidí. „Já se učím písničky a Vašek je pouze o pár metrů dál ve video studiu, televizním studiu nebo v audio studiu, ale vidíme se jenom večer nebo na obědě. Když mu chci něco říci, tak mu napíšu e-mail,“ směje se Eva.

Eva Adams Ševčíková

Eva v současné době vystupuje jako Eva Adams. „Na tomhle hudebním projektu pracujeme už 7 let. Značka říká posluchačům, na co jdou. Když je to Eva a Vašek, je to záruka, že budeme hrát romantické písničky pro posluchače mého věku. Mně je letos 63 let. Říkám: Evo, tobě je 45 let, je potřeba, aby sis vytvářela repertoár pro své vrstevníky a naučila ses ho hrát a zpívat,“ vypráví Vašek.

Když vidím, že je Eva unavená, tak jí tam šupnu něco, co už dlouho nezpívala

Koncertují asi osmkrát za měsíc, to jsou klasické koncerty, tam je prý program a skladba písní jasně daná. Jiné je to při tanečních zábavách. „To je adrenalin. Já jsem mezi lidmi a Vašek je na pódiu a nikdy nevím, co bude hrát. Někdy se stane, že písničku nepoznám a vysílám Vaškovi nahoru signály, co to je,“ usmívá se Eva. „Já když vidím, že je Eva unavená, tak jí tam něco šupnu, co už dlouho nezpívala, aby se trošku probrala,“ přiznává Vašek.

Václav Ševčík

Tu a tam se přihodí, že vypadne text. „Je to právě u písniček, které půl roku nezpíváme,“ vysvětluje Eva a Václav ji doplňuje, že takové kousky nezkouší jen na Evu. „Já si takhle cvičím paměť. Včera jsme si dali Nikdy se nevrátí pohádka mládí a řeknu vám, že druhá sloka po refrénu, to bylo dobrodružství, vyškrábnout text. Vyškrabali jsme ho s odřenýma ušima.“

Koncertovat v kinech se systémem dolby surround, to je náš plán

A plány do budoucna? „Ráda bych jako Eva Adams vystupovala surroundových kinech s videoprojekcí. Tahle kina mají vynikající zvuk, je tam výborná akustika a velice dobře se tam sedí,“ vypráví o plánech Eva. „Už tři roky máme zvládnutou technologii obrazu ve formátu 4K, což je to nejvyšší rozlišení. Zkoušky už proběhly, učíme se to z hollywoodských filmů. Hledali jsme, jak prostorovou hudbu sestavit, aby zněla co nejlépe,“ popisuje plány pro svoji paní Evu Václav Ševčík.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio