Náš cíl? Aby o žďárském Muzeu nové generace věděla celá Česká republika

2. listopad 2016

S Muzeem nové generace ve Žďáře nad Sázavou se Lucie Herberová teprve seznamuje. Do týmu patří měsíc, ale už teď ví, že v republice je žďárská expozice unikátní. „Mě nesmírně zaujalo, co za tak krátkou dobu manželé Kinští ve Žďáře vybudovali. Chtěla bych, aby zámek ve Žďáře ožil ještě víc, než žije, což je také myšlenka manželů Kinských,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni nová marketingová ředitelka.

Dva tři dny v týdnu je ve Žďáře na návštěvě, pak odjíždí do Prahy, kde bydlí. „Shodou okolností, než jsem nastoupila, viděla jsem putovní výstavu Muzea nové generace v pražském obchodním centru na Chodově. Byla jsem se podívat i tam, abych věděla, co obnáší a co návštěvníkům nabízí. Muzeum nemá v Čechách žádného konkurenta, je to vlaštovka moderního způsobu prezentace historie. V muzeu jsem pak byla sama, provázel mě pan Kinský,“ vypráví Lucie Herberová.

Najednou se přede mnou objevil dvoumetrový pán

Do Žďáru ji přivedl inzerát. První kolo výběrového řízení absolvovala v personální agentuře. Druhé kolo se setkala s panem Constantinem Kinským. „Naštěstí jsem si ho našla před tím na internetu, představovala jsem si ho jinak. Najednou se přede mnou objevil dvoumetrový pán,“ směje se Lucie Herberová.

Po deseti minutách bylo jasné, že si padli do oka. „Podle mě je v současné době nejdůležitější to, aby lidé pochopili a věděli, že muzeum tady je. Nejenom lidé v okolí Žďáru, ale abychom ostatním obyvatelům České republiky ukázali, že je tady unikátní věc, která je jediná v téhle zemi. To je můj hlavní úkol. Abychom mohli příběhem oslovit co nejvíce lidí,“ vysvětluje nová posila Muzea nové generace Lucie Herberová.

Zámek je od slova zamykat, ale to rozhodně není náš plán

Na zámku se pod taktovkou nové marketingové ředitelky bude dít mnohem více akcí. „Mně se líbí myšlenka pana Kinského, že slovo zámek je od slova zamykat, ale to rozhodně není náš plán. My chceme otevřít, co nejvíce lidem, nechceme tam být sami, chceme, aby zámek opravdu žil. Pomoc budeme potřebovat od médií, aby o našich aktivitách informovala, tudy se chci ubírat.“

Lucie Herberová vystudovala žurnalistiku v Olomouci. Jako novinářka pracovala rok. „Bylo to v Olomouckém Deníku. Novinařina pro mě byla velmi přínosná v tom, že témata byla opravdu pestrá. Tím, že jsem pracovala na poloviční úvazek, neměla jsem vlastní rubriku. Bylo od kultury, po výlovy rybníka, tehdy byl v Olomouci zavražděn taxikář, dělala jsem i vraždu,“ vzpomíná Lucie Herberová.

Vyzkoušela i jiná média, rádio, televizi, ale tehdy si uvědomila, že by raději byla na druhé straně, být zpovídaná. Pracovala také na pozici tiskové mluvčí v Botanické zahradě v Praze. V Muzeu nové generace je teprve měsíc, až čas ukáže, jestli se její plány zviditelnit Žďár nad Sázavou podaří.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.