Nahlédnout pod pokličku, jak fungují média. Je tu Letní žurnalistická škola v Havlíčkově Brodě

11. srpen 2020

Už po šestnácté se sjedou studenti do Havlíčkova Brodu, aby se zúčastnili Letní žurnalistické školy. Organizaci i této akce ovlivnila pandemie koronaviru.

„V celém světě panuje zvláštní situace, takže nemůžeme pozvat hosty ze zahraničí. Ale máme u nás mladé lidi ze Slovenska a z Čech, kapacita je téměř zaplněna,“ řekl v Dobrém dopoledni Dáše Kubíkové organizátor Milan Pilař.

Pandemie – jedno z témat

Samotná pandemie bude také námětem veřejné debaty v havlíčkobrodském klubu Oko, návštěvníci mohou mluvit o tom, jak politici a média (ne)zvládli koronavirovou pandemii.

Témata jsou vybírána hosty, kteří na školu přijedou, například Filip Rožánek si vybral veřejnoprávní média, dále vystoupí Berndt Posselt, starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová a spousta redaktorů z různých českých médií.

Nahlédnout pod pokličku

Školu, která dnes už nepotřebuje v názvu slovo žurnalistická, protože by ji měl absolvovat každý, myslí si Milan Pilař. „Je to pro kohokoli, kdo chce nahlédnout pod pokličku toho, jak vzniká rozhlasová reportáž, televizní reportáž, jak se dají vyrobit falešná videa, napsat falešný článek a podobně. Protože my většinu informací dnes přebíráme z médií a sociálních sítí, které roli médií často přebírají.“

„Máme většinu mladých lidí, ale čas od času chtěl přijet někdo starší, tak jsme udělali výjimky. Poslední roky jsme umožnili přijet i učitelům. I pro toho učitele je zajímavé, když není v roli učitele, ale v roli spolupracujícího toho žáka,“ říká Milan Pilař, který přemýšlí i o kategorii pro seniory: „Ale to bude chtít nějakého staršího parťáka do týmu, aby se o tuto skupinu postaral.“

Méně teorie, více praxe

Samotní studenti školy mají svůj program, učí se moderovat debaty, pak pracují v šesti skupinách na různých činnostech. Vznikají články do novin, které si pak odvezou, jdou do ulic, aby něco natočili, natáčejí zvuky, obrázky, fotí a poté materiál zpracovávají.

„Někteří úplně začínají, studenti prvních ročníků středních škol, ale jsou tam i studenti žurnalistiky, kteří však letní školu chválí proto, že se za týden naučí více praktických věcí než ve škole, kde je více teorie,“ uvádí Milan Pilař. Mnoho studentů z Letní žurnalistické školy, kteří ji absolvovali v prvních ročnících, dnes pracují v redakcích našich médií.

Letní žurnalistická škola 2020 v HB potrvá od neděle 16. srpna do soboty 22. srpna a program najdete zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.