Naďa Urbánková se v dětství přiotrávila velikonočními vajíčky

21. duben 2014

„Měla jsem tak obrovskou chuť na všechna ta vajíčka, že jsem si přivodila otravu,“ vzpomíná na Velikonoce svého dětství zpěvačka a moderátorka víkendových Písniček pro Vysočinu Naďa Urbánková. „Tři dny jsem byla v kómatu. Mohla jsem se těmi vajíčky zabít. Asi mi selhaly ledviny nebo játra,“ dodává.

Právě o Velikonocích, ale nejen o jarních svátcích, přišla Naďa Urbánková na Pondělí velikonoční vyprávět do Tandemu Ivany Jelínkové.

Řeč přišla i na samotný vstup budoucí skvělé zpěvačky do života. „Narodila jsem se ve špitále, ale asi jsem tušila, že ten život bude těžký, a vůbec se mi na svět nechtělo. Museli na mě vzít porodnické kleště a dodnes mám na rameni jizvu, která to dokládá,“ odhalila tajemství svého narození zpěvačka, jejíž rodné příjmení je Balabánová.

Ani v dětství si potom příliš neužívala. „Byli jsme velmi chudí a já byla poslední dítě, které rodiče už ani neplánovali. Měla jsem dvě starší sestry a všichni mě brali spíš jako kluka,“ vzpomíná zpěvačka. V okolí Nové Paky v Podkrkonoší, kde se na začátku druhé světové války Naďa Urbánková narodila, bylo zvykem, že si pro koledu na svátky chodila i děvčata. „Maminka mi řekla, že když chci vajíčka, musím si je jít vykoledovat. A já se pak skoro zabila,“ vzpomíná zpěvačka a moderátorka.

Během dopoledního povídání se řeč stočila i na jedinou dceru Nadi Urbánkové zpěvačku Janu Fabiánovou, která s maminkou svátky neoslavila, protože žije ve Spojených Státech. „Jana je se svým mužem v Americe spokojená. Velmi často si telefonujeme a samozřejmě mi chybí. Ale že bych kvůli Velikonocům letěla až do Států, to tedy ne,“ vysvětlila Urbánková.

A protože je zpěvačka a moderátorka známá tím, že má ráda dobré jídlo a taky skvěle vaří, přidala do vysílání Regionu recept na velikonoční nádivku. Letos ji už asi nestihnete, ale pro příští Velikonoce se můžete nechat inspirovat. Stačí si poslechnout záznam celého tandemu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.