Na Vysočině je za celé léto asi 240 dětských táborů. Zhruba třetinu zkontrolují hygienici

13. červenec 2022 13:20

S létem a prázdninami hygienici vyrážejí na kontroly táborů pro děti. Tento týden se kontroloři vydali třeba na Třebíčsko do Velkého Újezdu. 

Na Vysočině jsou za celé léto stovky dětských táborů. Hygienici vyjíždějí na kontroly a zajímá je zázemí tábora, kuchyně apod. 

Velký Újezd

Zatímco děti zrovna venku hrají táborové hry, jejich hlavní vedoucí Monika Němcová Bobu provádí hygieniky po celém areálu. Zázemí mají táborníci na faře a i podle hygieniků splňuje veškeré požadavky. „Bylo to poprvé, my jsme právě navyšovali kapacitu, proto jsme se museli hlásit i na hygienu, letos byla ta kontrola poprvé,“ přiznává Monika Němcová Bobu, že byla z návštěvy hygieniků trochu nervózní, doposud byla totiž zvyklá jen na kontroly z ministerstva školství.

Hygienici kontrolují například čistotu v kuchyni, správné uchovávání potravin i skladbu jídelníčku. Dále se zaměřují ale na prostory, kde jsou děti na táborech ubytované, vysvětluje při prohlídce fary mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová. „Prostory musí být dostatečně velké, aby děti měly místo na uložení zavazadel, aby ty prostory byly větratelné, aby tam nezatékalo a nebyla tam nadměrná vlhkost.“

Hlavní vedoucí a zdravotník

Důležitou osobou je pro hygieniky vedle hlavního vedoucího také zdravotník tábora. U něj také provádí důkladnou kontrolu. „Správně kolegyně poznamenala, lékárnička musí být zamčená, aby děti náhodou omylem nepožily nějaké léky a také zdravotník zodpovídá za to, že je lékárnička vybavena podle předpisů.“

Zatím pořadatelé táborů hygienikům nahlásili na Vysočině přes 240 táborů rozdělených do bezmála čtyř set běhů. Zúčastní se jich přes 25 tisíc dětí. Podle Jany Böhmové budou hygienici schopni zkontrolovat zhruba třicet procent z nich.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související