Na třebíčském náměstí otevře cukrárnu. Navzdory koronaviru i probíhající rekonstrukci

18. říjen 2020 06:10
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Cukrárna, Třebíč

Otevřít si v dnešní době novou cukrárnu se zdá být téměř nadlidský úkol. Své o tom ví podnikatelka Pavla Vostálová z Třebíče.

Plány jí zhatil nejdřív koronavirus a pak oprava náměstí. Aktuálně čeká na datum, kdy vláda povolí otevření restaurací a dalších stravovacích provozů, mezi které patří i cukrárny.

„Samozřejmě klasika – vanilkové rohlíčky nesmí chybět, linecké. Musím říct, že moji zákazníci si oblíbili čokokaramelové tartaletky.“

Z Kramolína do Třebíče

Vánoční cukroví letos Pavla Vostálová peče pro zákazníky už potřetí. Letošní Vánoce ale zákusky vzniknou poprvé v nové výrobně. Svoje cukrářství se totiž rozhodla přesunout z vesnice Kramolín do nedaleké Třebíče. „Vidím, že se to pole působnosti rozšiřuje, ozývají se lidi od Brna, na druhou stranu od Humpolce. Už to není jen Třebíč a okolí.“

Rostoucí klientela si podle Pavly Vostálové žádá pomocnou ruku. Cukrářka proto hledala prostory, kam by se vešla jak velká kuchyň, tak kavárna s posezením pro zákazníky. Nakonec takový prostor našla na Karlově náměstí, který jí vyhovoval i skvělou dostupností. „Původně tu byl cyklosport, muselo se to upravit. V té době jsme ale ještě nevěděli, že bude revitalizace náměstí a k tomu koronavirus. Trochu nám to udělalo čáru přes rozpočet.“

Začátek roku 2020

Cukrárnu začala majitelka budovat počátkem roku, krátce nato se dozvěděla o tom, že na podzim, kdy chtěla otevřít, město začne s kompletními opravami náměstí.

Hned potom přišly zprávy o koronaviru. Přesto neztratila naději a pokračovala v pracích, náklady na vznik kavárny se během roku vyšplhaly do stovek tisíc. „Podlahy, sociální zázemí. Výrobna je v tom samém místě, všechno, co se vyrobí, půjde hned dopředu. Doufám, že v listopadu to dokončíme a budeme moct otevřít.“

Současné opatření zakazuje běžný provoz gastropodniků až do 3. listopadu. Pokud se do té doby podaří zpomalit šíření nákazy, následující den by restaurace a kavárny mohly otevřít.

autoři: Nikola Machala , mik
Spustit audio

Související