Na technické vám nově vyfotí auto

2. leden 2016
Motorsvět

První díl pořadu Motorsvět Veroniky Vošické v roce 2016 věnujeme aktuálně největší změně týkající se každého motoristy, totiž změnám při STK. O tom, že vaše auto budou připojovat na diagnostiku, jsme si říkali v minulém pořadu a budeme se tomu věnovat také dnes. To ale není všechno. Zákon zavádí i nutnost pořízení obrazového záznamu, tedy fotografií kontrolovaného vozidla.

„STK musí zdokumentovat výrobní štítek, tachometr, VIN – číslo karoserie, pohled na auto zepředu a zezadu a výsledek této činnosti nahrát do centrálního informačního systému. Další změna, která se připravuje je kontrolní měření tažného zařízení a to jak na tažném vozidle, tak na přívěsu samotném,“ říká Veronika Vošická.

Technici budou také měřit průchodnost světla skly vašeho automobilu.

Odhalí i skrytou závadu

Už od nás víte, že auta na technické se budou nově připojovat k systému diagnostiky, které odhalí i skryté vady.

„Diagnostika je nejenom vyčtení paměti závad, ale také kontrola tzv. Readiness kódů. Pokud máte na vozidle nějakou závadu, typicky např. EGR ventil nebo vadné klapky sání, rozsvítí vám kontrolku motoru na palubní desce. Dříve však stačilo diagnostikou závadu před měřením emisí smazat. Závady se totiž často do paměti vozu vrací až po najetí mnoha desítek kilometrů. To už ale teď nebude nikomu nic platné.“

U koho najdou chyby v uvedených kódech, toho nepustí dál a takříkajíc technickou nedostane.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio