Na stříhání živých plotů existují i akumulátorové nůžky

31. červenec 2017

Jestli máte na zahrádce živý plot, tak si možná také říkáte, jestli už ho máte zastřihnout, nebo ještě chvíli počkat. Jak se správně pustit do stříhání živého plotu a jaké náčiní zvolit, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina vysvětlit Lubomír Mach.

K zastřihávání živého plotu můžete použít ruční nebo motorové nůžky. Z nich pak můžete volit ty s elektrickým nebo benzínovým motorem. „V poslední době se hodně začaly prosazovat i akumulátorové. Ty se rozlišují podle kapacity baterie,“ říká Lubomír Mach.

Živý plot má obvykle výšku 2 metry

Pokud chcete mít plot vyšší, nezbyde vám nic jiného, než si vzít žebřík nebo dokonce použít i lešení. Do výšky dvou metrů byste měli plot bez potíží zastřihnout ve stoje. Existují ale i teleskopické nůžky. „Je potřeba brát na zřetel, že kvůli prodloužení jsou nůžky o něco těžší,“ upozorňuje host.

Teď je ideální doba na stříhání plotů

„První stříhání plotů byste měli provádět na přelomu června a července. Měly by se stříhat zhruba dvakrát do roka. Pokud živý plot stříháte častěji, tak vám více zhoustne, přestanou růst přesílené větve, takže rostou slabé větvičky, které se dobře stříhají a krásně zahustí celý plot,“ radí Lubomír Mach.

Nůžky můžete využít i na popínavé rostliny

Při zastřihávání popínavých rostlin je práce s nůžkami o něco náročnější. Zpravidla se jedné o větší plochy, musíte zastřihávat i prostory u oken a musíte i dbát na to, aby se vám popínavé rostliny nedostávaly pod střechu nebo do míst, kde by mohly napáchat škodu.

Spustit audio