Na stříhání psa potřebujete hlavně trpělivost

11. květen 2016
Dobré odpoledne

Jaký pes, takový pán. Odbornice Jana Zemanová poradila, jak vašeho psa vyčistit, ostříhat a celkově upravit, aby pro vás byl skvělou vizitkou. Stříhat své psy by měli především majitelé jorkšírů a maltézských psíků. Na stříhání ale chodí i lovecká plemena.

Ostříhat můžeme každého psa. Srst pak nevyžaduje tak časté česání a udrží se delší dobu čistá. U hrubosrstých plemen nezapomeňte na trimování, což je vytrhávání odumřelé srsti.

Pravidelné stříhání psa provádějte zhruba každé tři měsíce

Psy stříhejte pořád stejně často bez ohledu na roční období. „Akorát na zimu se střih nechává vyšší, aby jim nebyla zima. Taky záleží na tom, jestli je pes doma nebo venku v kotci. Jestliže je venku, tak se nestřihá, pouze se vyčeše,“ říká Jana Zemanová.

Na léto je ideální kratší sestřih

„Může se vzít kratší střih, ale rozhodně se musí nějaká srst ponechat, protože ona zároveň proti teplu taky chrání. Není to tak, že na léto se nechá dohola a nebude mu takové teplo. Mohl by se spálit,“ upozorňuje Jana Zemanová.

Před stříháním psa vykoupejte

Zároveň srst i pořádně vyčesejte. Pes se pak lépe stříhá a i střih je mnohem kvalitnější. Úprava srsti tak vydrží déle. Pokud se rozhodnete psa stříhat sami, tak k tomu potřebujete trpělivost, chuť a čas. „Stává se, že lidé zkusili psa sami stříhat a pak s ním přijdou na půl ostříhaným. Je to jako u lidí. Buď se to ještě povede dobře spravit, někdy hůř,“ dodává Zemanová.

Na koupání psů používejte šampóny podle plemen

„U dlouhosrstých rozhodně i kondicionér, který brání zacuchání. U dlouhosrstých použijte na vysušení fén. Zvykněte pejska už od mala na fénování a kartáčování, kdy si tu srst krásně rozčešete a natáhnete a ona se nezacuchá,“ radí odbornice Jana Zemanová.

Spustit audio