Na seniorských dílnách v jihlavské galerii se něčemu přiučíte a poznáte nové přátele

9. květen 2022

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě pravidelně už nějaký čas pořádá dílny pro seniory. Přesný věk určený není, stačí jen chuť naučit se něco nového. 

„Jednou si prohlédneme výstavu, tvoříme k výstavě, malujeme, dělali jsme i grafické techniky,“ říká lektorka dílen pro seniory Veronika Dolanská. 

Chuť tvořit

Na kurzy jsou zváni všichni, kdo mají chuť něco tvořit, a nezáleží na tom, jestli mají výtvarné nadání. „Hlavní je chuť něco dělat,“ potvrzuje lektorka. Zajímavé je že na dílničky pro seniory přihlásily samé ženy. „Na dílny pro seniory muži nejsou přihlášení, ale na dílny pro dospělé ano.“ 

Ženy ve skupince si ale očividně padly do oka. „Je to relaxace a setkání s lidmi,“ potvrzuje jedna z nich. „Když jsme chodily do práce, tak nebyl na nic čas, teď je čas, tak musíme vyzkoušet všechno,“ přidává se další. 

Lepení provázků

Schůzky probíhají různě. Často si účastnice prohlédnou výstavu, vyslechnou komentář a pak na to téma něco tvoří. „Zkusily bychom si tam lepit různé provázky nebo vystříhané tvary ze čtvrtky, různé traviny,“ říká ženám Veronika Dolanská. 

Tématem jedné části výstavy je totiž vodní svět. „Měla by to být vážka, uvidíme, co z toho bude,“ směje se jedna ze seniorek, která stáčí na čtvrtku provázek. Další na papíru rozkládá suché traviny, jiná vystřihuje tvar ptáčka. 

Všechen materiál dostávají členky kurzu na místě, a výsledné dílo si pak berou domů. „Já mám doma galerii obrazů od svých vnoučat, tak teď jim ukážu, že i já dokážu něco jiného, než jen péct a smažit,“ říká usměvavá výtvarnice. Příjemným bonusem je káva nebo čaj, které ženy pro zpříjemnění práce dostávají.

Spustit audio

Související