Z dřívek od ledňáků a kolíčků. Ukrajinské děti tvořily v jihlavské galerii

8. duben 2022 13:00

Děti ukrajinských uprchlíků si v jihlavské Oblastní galerii mohli postavit žirafu nebo koně. Kulturní instituce pro ně totiž připravila výtvarnou dílnu. 

Do pomoci ukrajinským uprchlíkům se zapojují také kulturní instituce. Třeba Oblastní galerie Vysočina v Jihlavě připravila pro jejich děti výtvarnou dílnu. Ty si tak mohly v tamním ateliéru vyrobit svůj vlastní výtvor a dostaly na to i originální materiál. 

Klacíky od ledňáků a kolíčky na prádlo

„Tady je žirafa malá, tady kůň, tady ovce.“ Desetiletá Erika z Ukrajiny sedí na podlaze v jihlavské galerii a před sebou má svůj výtvor. Postavila ho z dřívek od nanuků a kolíků na prádlo. „Je to malá zoologická zahrada.“

Podobně jako Erika staví svá díla asi 20 dalších ukrajinských dětí. Vede je edukátorka Pavlína Pitrová. „Na Facebooku jsem zachytila výzvu, že se můžeme jako galerie zaregistrovat a můžeme nabídnout volnočasové aktivity. Psala jsem na magistrát a do F POINTU.“

Procházka galerií

Tvoření z dřívek a kolíčků ale není jedinou aktivitou, kterou Pavlína Pitrová pro děti připravila. Dále je provádí galerií a za pomoci překladatelky se snaží diskutovat o vybrané soše a obrazu.

Děti se následně přesouvají do výtvarného ateliéru, kde si mohou vytvořit vlastní kompozici na motivy předvedených děl. Podle edukátorky má být první výtvarná dílna v jihlavské galerii testovací. Podle zájmu se pak rozhodne, jestli se budou opakovat i v následujících týdnech.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související