Na rotopedu cvičte aspoň 50 minut

26. únor 2018

Do Poradny Českého rozhlasu Vysočina dnes zavítala Dita Floriánová, fitness trenérka, která mluvila o správném cvičení na rotopedu.

Na domácím rotopedu by měl člověk vydržet cvičit aspoň 50 minut, aby tělo začalo spalovat tuky. Pokud cvičíte kratší dobu, moc dobrého výsledku nedosáhnete. Proto není špatné si ke cvičení pustit hudbu nebo televizi. Pro hubnutí je lepší volit menší zátěž. Kdo zase chce nabrat svalovou hmotu, měl by naopak zátěž přidat.

Začátek a konec cvičení by měl být volnější

V úvodu cvičení zvolte spíše mírnější tempo, abyste se zahřáli. Postupně pak přidávejte. Stejný postup platí i na konci. To znamená, že před koncem cvičení na rotopedu je vhodné postupně tempo ubírat tak, aby se tepová frekvence pozvolna dostávala do normálu.

Indoor cycling je v zimě ideální alternativa jízdního kola

„Je to cvičení na stacionárních kolech v místnosti za doprovodu hudby, kdy vás celou lekcí provází instruktor. Zátěž si můžete nastavit podle sebe,“ říká Dita Floriánová. Při cvičení zapojujete stejné svaly jako při jízdě na kole. Ale nemusíte řešit oblečení a ani nezmoknete.

Krátké cvičení na rotopedu nemá moc smysl

Pokud na rotopedu cvičíte 15 minut jednou za 14 dní, tak takové cvičení nemá vůbec žádný efekt. „Určitě to chce aspoň tři krát týdně se zastavit do fitness centra nebo doma, kdo nemá tolik času a má rotoped,“ doporučuje host. Je důležité vydržet aspoň 50 minut. Tělo začíná tuky spalovat při tepové frekvenci zhruba 140.

Spustit audio