Na některých chodnících v Pacově se lidé i hodiny po sněžení brodí závějemi, odklízení sněhu komplikují špatně zaparkovaná auta

1. únor 2023 07:00

Kvůli špatně zaparkovaným autům mají cestáři v Pacově problémy s odklízením sněhu z chodníků. Situace tam už došla tak daleko, že se lidé často musí i dlouhé hodiny po sněžení brodit závějemi, které není jak odstranit. Vedení radnice řidiče vyzvalo k přeparkování, to ale zatím efekt nepřináší. A obecní policii, která by ulice kontrolovala, město nemá.

V centru Pacova se zdá být odklízení sněhu bezproblémové. Po chodníku na náměstí jede malé multifunkční komunální auto s pluhem a rozmetá štěrk. Jenom o pár ulic dál je situace jiná. Na chodníku stojí tři auta.

„Nebudu to komentovat, některé uklizené nejsou,“ říká žena, která kolem zaparkovaných aut právě prochází. Neukázněné řidiče ale omlouvá: „Zase když nemají kde zaparkovat, tak co mají dělat ty lidi?“

V Pacově už je to tak velký problém, že na něj nedávno na svých internetových stránkách upozornilo i vedení města. „To je problém asi nejenom Pacov, ale všech měst, protože tý dopravní techniky je tolik, že není kde parkovat. Ale jakákoliv auta zaparkovaná na chodnících nám strašně stěžují zimní údržbu, protože bohužel nemáme tak malinká vozidla, která by potom byla schopná na těch chodnících projet,“ komentuje situaci jednatel komunální společnosti Lesotech Vlastimil Hejl.

Stažená radlice multikáry na odklízení sněhu má šířku dva metry. „Takže často dojede multikára nebo jiné vozidlo po chodníku někam, kde stojí zaparkované auto, musí sjet z toho chodníku a už nemá šanci o pět metrů dál na ten chodník zase najet přes obrubník,“ dodává Hejl.

Největší problém pro odklízení sněhu představují špatně zaparkovaná vozidla na sídlištích.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související