Na chrapot je nejlepší převařené pivo

23. červenec 2014
Dobré odpoledne

Pokud není chrapot virového původu, tak pomáhá převařené kvalitní pivo, které se pije teplé. Tenhle recept slyšeli posluchači Regionu ve středu 23.7. po 14. hodině. „Na ztrátu hlasu z přetažení to pomáhá do půl hodiny. Ulevuje také samozřejmě Vincentka a lékořicový čaj. Důležité je také prokloktávat sezamovým olejem, který se vyplivuje,“ znělo Regionem.

Odpolední host Iva Georgievová radila, jak se vypořádat s potížemi, které přináší letní horké počasí. „Doufám, že se nikoho nedotknu, ale klimatizaci nám byl čert dlužen,“ vyrazila s omluvou do boje proti umělému zchlazování prostor Iva Georgievová. „Tělo se na teplo přizpůsobí, ale extrémní změny teploty mu ubližují. Lidé mohou dostat angínu, mají potíže s tlakem, jsou unavení nebo mají horečku,“ vysvětlila potíže odbornice. „Na zánět dutin z klimatizace doporučuji popíjet čaj z kumínu, koriandru a fenyklu, užívat kurkumu, čelo si namazat přepuštěným máslem se skořicí, která dutiny krásně prohřeje.

Při vysokých horečkách, které trápí jak dospělé, tak i děti můžete nastrouhat oloupané brambory, dát do mokrého studeného pláténka a zavázat kolem krku, přes plíce a srdce. Zábal zchladí a podpoří správnou činnost srdce, které je při horečce hodně zatížené,“ doporučila poradkyně.

Potíže v letních dnech mají také lidé s hemeroidy a křečovými žilami. Úlevu podle Ivy Georgievové přinese čaj z pohanky. „Ze semínek neloupané pohanky se dá vypěstovat i v paneláku nať, a ta je velmi dobrá na čaj. Můžete ji kombinovat třeba i s řepíkem,“ poradila znalkyně ajurvédy. Na nateklé nohy doporučila čaj z koriandru a potírání nohou vlažnou vodou s jablečným octem.

Zajímavé zjištění přináší ajurvéda lidem, kteří v létě přibírají. „Jakmile začne být venku teplo naše tělo, naše zažívání tedy náš vnitřní oheň stáhne plamínek,“ vysvětluje Iva Georgievová. „To znamená, že i když jíme stejně, tloustneme. Protože to jídlo hůř spálíme. Léto je ale co se týká trávení ideální na pročištění těla pomocí ovoce, například meruněk nebo broskví. Tělo se pročistí a výsledek je poznat i na pleti, která se doslova prozáří. Meruňky i broskve působí zároveň velmi dobře na psychiku,“ radí Iva Georgievová. Meruňkovou očistnou dietu je vhodné držet po celé dopoledne nebo i po celý den a doplnit ji můžete popíjením převařené teplé vody nebo čaje z kumínu, což je kmín římský, koriandru a fenyklu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.