Mysleme na to, co jíme. Nejsme přece odpadkové koše

Chtěli spojit spotřebiče, dobré jídlo, dobré recepty, dobré kuchaře. A to vše na jednom místě. Internetové stránky o jídle byly na světě. Jejich šéfredaktorka Monika Růžičková byla hostem v Tandemu Tamary Peckové.

Ráda jí, miluje jídlo a pouští se do experimentování s ním. Sama jde s kůží na trh. „Uvařím, popíšu recept a dám na naše stránky, na Facebook, jak se mi vedlo. Lidi mají rádi i ten příběh okolo, rádi nahlíží za záclonky do cizí kuchyně. Líbí se jim fotky z mé kuchyně, “ vysvětluje způsob výběru kolegů na www.pazitka.cz Monika Růžičková.

Cena versus kvalita

„Dá se jíst kvalitně a levně. O tom jsem přesvědčena. Já kupovala dětem nejdražší párky v domnění, že jsou nejkvalitnější. Když jsem se začala zajímat o složení, zjistila jsem, že levnější párky mají daleko vyšší podíl masa.“

Musíme myslet na to, co kupujeme. Číst, přemýšlet a hledat levný a kvalitní výrobek. „Hitem poslední doby je červená řepa. Je levná, zdravá. Dokonalé je carpaccio z červené řepy. Sýr cottage, na tenké plátky nakrájená červená řepa, olivový olej, sůl a pepř. To je opravdová dobrota,“ dává tip na levný a kvalitní recept Monika Růžičková.

Zajímáme se o to, jak se při vaření cítí

Na stránkách jsou recepty, které chystají jak amatérští, tak profesionální kuchaři. „Naše bloggerky jsou šikovné, mladé holky, které rády vaří. Vaří doma a jídlo umí dokonale vyfotit a je to z jejich textů cítit. Je to o srdci. Takhle je kuchaře a všechny spolupracovníky vybírám, srdcem, musíme si sednout lidsky. Nechceme být jen sběrači receptů, zajímáme se o to, jak se při vaření cítí, co je baví.“

Do týmu pažitka.cz patří kuchařský klan Lvů z Prahy. „Našla jsem je na internetu. Oslovila jsem je, psali jsme si, telefonovali jsme si, až po osobním setkání to klaplo. Se šelmičkama máme velké plány. Ta spolupráce je skvělá.“

Monika Růžičková by ráda našla další spolupracovníky pro portál pažitka.cz. „Pokud někdo rád vaří, chtěl by se o své výtvory podělit, ať se ozve. Budeme rádi.“

Natáčet vaření s třebíčskými hokejisty byla legrace

Internetové stránky o jídle vznikají v Třebíči, její autorky na něm představují kuchařské umění místních sportovců, muzikantů. „Natáčet s hokejisty byla opravdu legrace. Šli do toho, ale při natáčení vznikaly situace, že neumí rozklepnout vajíčko. Nasmáli jsme se. Byly to první videa, jsou tam chyby, ale jsou spontánní.“

Další cíl, který má Monika Růžičková se svými kolegy v plánu, je navázat spolupráci s místními farmáři. „Chtěli bychom k nim vyrazit, ukázat, co pěstují, co vyrábějí. Je to o jejich poctivé práci. Kdyby mi někdo nabídl sumu peněz, abych o něm na pažitka.cz napsala něco, co není pravda, tak to neudělám. Musí tam být to srdíčko,“ uzavírá šéfredaktorka stránek o jídle Monika Růžičková.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.