My děláme do alternativy a ne do atomu, říká první výrobce vakuových trubicových kolektorů v ČR

3. září 2014

Vakuové trubicové kolektory se na českém trhu objevily v devadesátých letech minulého století. V Evropě existovaly tři firmy, které je vyráběly. Jedna z nich byla a stále ještě je v Dolní Rožínce na Vysočině. Hostem Dobrého dopoledne byl zakladatel a majitel téhle firmy Luboš Vařejka.

„Dostal jsem se k tomu náhodou před dvaceti lety. S kamarády jsem se setkal s člověkem, který měl k dispozici tuto technologii a sháněl investory. Hledal jsem novou práci, tak jsem do toho ještě se společníky šel,“ vzpomíná na začátky firmy Vacusol jeden z jejích zakladatelů Luboš Vařejka.

Na svém domě si naše výrobky zkouším

Ve stejné době stavěl shodou okolností rodinný dům, potřeboval topit, ohřívat vodu. „Byla to náhoda, věřil jsem tomu, že v tomhle oboru je budoucnost,“ říká Luboš Vařejka a přiznává, že dodnes zkouší nové věci a nové výrobky právě na svém domě. „Je to zároveň naše referenční stavba a zároveň to dělám proto, abych věděl, že to vše dobře funguje,“ usmívá se podnikatel z Dolní Rožínky.

V roce 1994 se o solární energii vědělo málo. „Ty začátky byly opravdu těžké. Bylo nás tady pár. Snažili jsme se dělat osvětu na různých veletrzích, které jsme pořádali, kam jsme byli zváni, abychom to lidem dostali do hlavy a přesvědčili je o tom, že to má smysl.“

Otázky zákazníků v devadesátých letech byly opravdu jednoduché. „Má to tady u nás v České republice smysl? A svítí dost sluníčko? Kolik to stojí.“

Princip toho, co Vacusol vyrábí, je znám desítky let. „Jedná se o princip slunečního kolektoru na bázi vakuových skleněných trubic. Vakuum zde tvoří dokonalou izolaci absorbéru, ten kolektor se stává nezávislý na okolní teplotě,“ v krátkosti vysvětlil princip výrobku Luboš Vařejka a dodal, že i v zamračeném počasí takový kolektor nějaký watt vyrobí.

Plochý ohřeje vodu jen v létě, trubicový i v zimě

Díky vakuu, které tvoří dokonalou izolaci, je trubicový kolektor nezávislý na okolní teplotě. V zimě i v létě funguje prakticky stejně, beze změny účinnosti. „Výhodou trubicových kolektorů je schopnost přijímat difuzní záření, to závisí na parametrech absorpční vrstvy.“

Začínali od nuly. „Věděli jsme, co chceme dělat, ale nevěděli, jak to budeme dělat. Museli jsme sestavit stroje, které to budou dávat dohromady. Bylo to dobrodružství. Trvalo spoustu času, než jsme to dali dohromady, spoustu bezesných nocí. Měli jsme motivaci v zahraničním partnerovi, se kterým byly smlouvy o smlouvách budoucích, ten nás hnal dopředu. Když to bylo všechno hotové, tak se na nás vyprdnul,“ vzpomíná na krušné časy Luboš Vařejka.

Tomuhle systému jsme na českém trhu prošlapávali cestičku my

Ve firmě tehdy pracovalo 25 lidí, kteří byli proškolení, věděli, co mají dělat a najednou byl plný sklad hotových výrobků a nebyl odbyt. „To byl další krok, už jsme výrobek uměli vyrobit, ale potřebovali jsme ho dostat na trh. Dá se říct, že jsme prošlapávali cestičku tohoto systému na český trh. Tehdy byly jen tři firmy v Evropě a my jsme byli jednou z nich,“ říká skromný Luboš Vařejka.

Firma Vacusol sídlí v Dolní Rožínce a proto nikoho nepřekvapí, že si ji mnoho zákazníků spojuje s uranem a uranovými doly. „My děláme do alternativy a ne do atomu,“ směje se Luboš Vařejka.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio