Muzikanti slavného BROLNu musí mít kvalitní spodní prádlo a nohy v teple

1. prosinec 2014

Kolem Vánoc má Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů plné ruce práce. Aby se v tom množství koncertů primáš František Černý vyznal, bere na pomoc počítačové tabulky v různých barvách. „Musím dát dohromady všechny muzikanty, abychom se sešli na zkoušky. To jsou lidé, kteří mají jiné zaměstnání, většinou hudební, tak abychom se ve správný čas vždy všichni sešli,“ vypráví zpívající houslista František Černý.

„Napřed jsou e-maily, telefony, vyřizování a pak teprve přijde řada na udržování se v muzikantské kondici, hraní na housle a také zpívání,“ přiznává primáš Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů František Černý.

Před koncertem se nevyplatí myslet na organizační věci

I muzikant jako je František Černý má tu a tam před koncertem trému, ale většinou prý bývá nad věcí. „Podle mě se nevyplácí před koncertem myslet na organizační věci, musím myslet na muziku, už nic neřešit, jen myslet na to, co budu hrát, co budu zpívat a na to, aby diváci měli pěkný zážitek, na nic jiného.“

Koncerty připravuje BROLN na míru, přizpůsobí se požadavkům, prostoru. „Je tam určitý základ, každý vánoční koncert je trochu jiný. Schreierovu Missa pastoralis ale hrajeme na každém vánočním koncertě. Notovat nebudu, střídají se tam latina, valašština, čeština, zpívají 4 muži a 4 ženy a hraje tam 18 muzikantů. Druhá polovina vánočního koncertu je vždy jiná. Moje nejoblíbenější koleda je Pojďme bratři do Betléma.“

Nástroje musí temperovat, muzikanti se musí pořádně podvléknout a držet nohy v teple

Na každý koncert dorazí s BROLNem jede ladič. „Přijíždíme s dostatečným předstihem, aby nástroje krásně temperovaly. Ladičovi pak trvá 40 minut dát cimbál do pořádku. Taky muzikanti se o sebe musí postarat. Teplo od nohou je důležité, kvalitní spodní prádlo a co nejdéle se udržet v teple,“ vypráví František Černý.

Když BROLN v budově Českého rozhlasu Brno zkouší, mnoho kolegů nechá své práce a jde si muzikanty poslechnout a to v tomto období bývá docela často, protože před každým koncertem je potřeba program přehrát a nazkoušet. Na současném repertoáru Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů je totiž na 600 skladeb, z těch mohou muzikanti sestavovat své koncerty.

V zimě je nejvíc koncertů, ale já mám nejradši jaro

František Černý má nejradši jaro, ale velikonočních skladeb prý moc není. „Naštěstí existují veselé svižné skladby, tak umíme sestavit i jarní koncerty. BROLN má přes pět tisíc skladeb v notovém archivu. Pracujeme na nových věcech, máme nové interprety, pro které chystáme nové skladby, repertoár se vlastně sám obměňuje.“

V současné době má primáš a zpívající houslista František Černý kromě starostí okolo BROLNu krásné radosti. „Máme dvou a půl měsíčního chlapečka, Františka. Když přijdu z koncertu, je František vzhůru, tak mnohdy uspávám. Ukolébavku do ouška, housle zatím ne, to je silný zvuk. I když přijedu v jedenáct v noci, tak ho stihnu uspat,“ usmívá se primáš BROLNu František Černý.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.