Muž, který vzkřísil The Beatles

Budete-li mezi diváky letošního festivalu Pelhřimov - města rekordů, budete se moci v sobotu 11. června setkat nejen s neuvěřitelným - nejrychlejším vrhačem nožů či výrobcem největšího ježka v kleci, ale také s první skladbou českého autora, kterou skutečně zpívají Beatles. Zní to jako žert, podfuk nebo fantasmagorie, ale ani jedno z toho to, přátelé, není. Je to prostě pravda.

Obyčejný, skromný kluk David Novotný vytvořil novou píseň skupiny The Beatles, a to zcela novým způsobem tvorby písní. On složil hudbu a se svými přáteli ji ve studiu i nahrál. Složil i text o tom, že s láskou jsou na tom ti 4 kluci - Beatles - bídně, protože jsou pořád zavřeni mezi čtyřmi stěnami. Ale to hlavní je, že jsou spolu, že hrají svou hudbu a že Beatles nikdy nezemřou.

Ale co bylo dál, to je překvapující: David následně z izolovaných vokálních stop celkem 30 písní Beatles v počítači vystříhal zpěv příslušných slov. Prostě desetinku po desetince vteřiny si v písničkách Beatles našel ta patřičná slovíčka, vystříhal je a z těchto kousíčku složil novou píseň. Takto použil 104 fragmentů o délce od jedné desetiny do maximálně 1,2 vteřiny.

Rekordmanovu píseň, která navíc skvěle zní a jejíž vznik představuje přibližně 1 000 hodin práce, trvá 3:50 min a skutečně jí tedy zpívají Beatles. Jde o světový unikát a na festivalu rekordů v Pelhřimově zazní 11. června. Do té doby ji včetně klipu můžete vidět v Muzeu kuriozit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.