MUDr. Taťána Vrbková, zubní náhrady

20. srpen 2012

Hostem pondělní poradny Tandemu byla MUDr. Taťána Vrbková a mluvilo se o zubních náhradách.

Roman
Mám zuby docela zdravé, semtam nějaká plomba, ale trápí mě moudrák. Vždy povyroste, pak zas nic a pak se zase hýbne. Mluvím o rozmezí měsíců někdy i let. Můj doktor mi doporučuje vytrhnout ho, ale je zdravý. Není pod ním moudrák (ten mám vytržený), co mi radíte vy? Díky Roman
Dobrý den, asi jsem správně nepochopila, jestli ten zub moudrosti máte, nebo je vytržený. Pokud je zub moudrosti příčinou opakovaných zánětů a bolestí, doporučuji jej- i zdravý- extrahovat.

Tereza
Zdravím, desetiměsíční dcerka má čtyři zuby, jak se o ně starat a kdy? Co doporučejete? A co při bolestivém prořezávání zubů? Je to pro ní (ale i pro nás :-)) docela náročné. Díky Tereza
Dobrý den, o zoubky doporučuji se starat od prořezání prvního zubu. Při večerním koupání naučit se pravidelné péči, nejdříve formou hry. Dejte dítěti do ruky kartáček (stejně všechno strká do pusy) a mějte jeden i svůj, abyste mohla dítěti zoubky čistit. Zprvu se bude bránit, ale uvidíte, že při pravidelné péči si na to zvykne a začne automaticky otevírat pusinku při večerním koupání. Je potřeba trpělivost a vydržet. Samozřejmá je návštěva u Vašeho zubního lékaře a včasná registrace malého klienta. Po večerním čištění pokud možno již nedávejte sladké jídlo a pití. Tyto stravovací chyby jsou pak příčinou kazivosti dětských zubů. Ideální je samozřejmě večerní kojení, které nezatěžuje dětská ústečka škodlivými cukry a na noc pouze čistou vodu nebo neslazený čaj.Čištění zprvu provádějte zcela bez pasty,a až zhruba od dvou let s minimálním množstvím dětské zubní pasty odpovídající věku dítěte.Bolestivé prořezávání zoubků se holt musí přestát, je to těžké pro dítě i pro rodiče. Dětem vyhovují masáže dásní právě například u večerního čištění, kousání kousátek, při opravdu špatném stavu a případných teplotách na večer dětský Ibalgin, Nurofen, Brufen, Panadol a podobně.

F.
Dobrý den, mám problém. Je mi cítít z pusy. Zuby čistím, dentální nit používám, mezizubní kartáček také. Nechal jsem si poradit od dentální hygienistky, ale zápach stále přetrvává. Máte nějakou radu? F.
Dobrý den, dech může vycházet od potíží v trávicím ústrojí. Zkuste si nechat vyšetřit u gastroenterologa žaludek. Pokud i tam bude všechno v pořádku, pak existuje zubní pasta a ústní voda Meridol- určená konkrétně na halitosis, neboli zápach z úst. Během dne doporučuji několikrát použít ústní spray, abyste měl dobrý pocit například při kontaktu s lidmi. Dále je potřeba řádně, opravdu detailně vyšetřit chrup, zda nemůže být příčinou nějaký velmi dobře schovaný kaz.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio