Mrkvová nebo Mrkvancová? Vždyť na tom vůbec nezáleží, říká Marie Fišerová

10. září 2015

Každou druhou neděli v září se koná polenská pouť. „Polenští badatelé se dohadují, jestli je pouť v Polné Mrkvová nebo Mrkvancová. To není podle mě podstatné. Pečou se mrkvance, jsou to kynuté buchty, které jsou plněny mrkvovou náplní a proto Mrkvancová,“ uvažovala o názvu tradiční polenské pouti v Dobrém dopolední Marie Fišerová.

„Kult Liguriášské pouti začal v roce 1652. Ferdinand Josef Dietrichstein přivezl z Říma rameno řeckého mučedníka Ligoria. To byl prvomučedník, který žil na poušti a když byl hon na křesťany, on se k víře přihlásil a byl popraven. Papež Inocenc X. věnoval Ferdinandovi jeho ostatek a od té doby je Liguriáš patronem nejen chrámu, ale celého města,“ vypráví Marie Fišerová a dodává, že kromě Polné uctívají Liguriáše jenom v Benátkách a v jeho rodném Řecku.

Svatý Liguriáši, opatruj nám mrkev naši

Ostatek svatého Liguriáše je uložen v polenském chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Vzniklo o něm také mnoho říkánek, třeba Svatý Liguriáši, opatruj nám mrkev naši, ať nám ji přibyslavští neodnáší. „V Přibyslavi se pěstovala řepa, tak vznikla taková škádlenka, říká se přibyslavští řepáci,“ směje se paní Marie Fišerová.

Marie Fišerová, informační centrum Polná

Vraťme se ještě k historii vzniku polenské pouti, kterou všichni znají jako Mrkvancovou. V Polné okolo roku 1650 šlechtický rod Žejdliců - potomkové poslední předbělohorské polenské šlechty - zavedl zvláštní mrkvový den v týdnu. Dbala tak o přísun potravy a vitamínů pro své poddané. „Není se čemu divit, že se zelenina stala symbolem polenské pouti. Dodnes ji během slavnosti lidé zavěšují na domovní dveře nebo na vrata dvorů. Dřív s červenobílou stuhou, dnes používáme trikoloru,“ upřesňuje Marie Fišerová a dodává, že už i ona má mrkev objednanou.

Každá polenská hospodyňka peče ty nejlepší mrkvance

Základem této buchty je kynuté těsto. Jako náplň se do mrkvánků připraví strouhaná mrkev. Do jemně nastrouhané mrkve přidáme krupicový cukr, fenykl (celý nebo rozemletý) a máslo. Chvilku dusíme. Udušenou mrkev necháme zchladnout.

„Každý rok je máte možnost ochutnat v loutkovém divadle, kde si můžete posedět, dát si mrkvanec, vínko a setkat se s přáteli. To k pouti patří. A taky si na nich určitě můžete pochutnat v polenském muzeu,“ usmívá se Marie Fišerová a zve na letošní ročník oblíbené Mrkvancové pouti.

Čtěte také

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.