Moje rodina mě podporuje tím, že strádá

14. listopad 2014

Koupila si časopis, ve kterém ji zaujal recept, který chtěla uvařit. A když už si koupila časopis, tak si ho přečetla celý a narazila na článek o akci Restaurant day v jiném městě. „Já věděla hned, že něco takového uspořádám, jen jsem nejdřív oslovila kamarády, o kterých vím, že rádi vaří, jestli do toho půjdou se mnou. Když řekli, že ano, bylo rozhodnuto,“ vypráví Veronika Došková, která organizuje jihlavský Restarant day.

Veronika Došková rozhodila sítě mezi svými kamarády, oni zase mezi svými. „Úplně cizí jsou dvě paní, některé jsem alespoň viděla, některé znám. Menu jsme ani nemuseli nijak speciálně ladit. Nabídka byla tak pestrá, že jsme vůbec nemuseli nic měnit.“

  • Nadšení amatérští kuchaři v Jihlavě otevřeli restauraci na jeden den. Chtěli se podělit o své kulinářské umění s lidmi, které v životě neviděli. To byl Restaurant day Jilhava. Veronika Došková byla hostem Dobrého
    dopoledne
    " style="">
    Nadšení amatérští kuchaři v Jihlavě otevřeli restauraci na jeden den. Chtěli se podělit o své kulinářské umění s lidmi, které v životě neviděli. To byl Restaurant day Jilhava. Veronika Došková byla hostem Dobrého
    dopoledne
    " style="">
    Nadšení amatérští kuchaři v Jihlavě otevřeli restauraci na jeden den. Chtěli se podělit o své kulinářské umění s lidmi, které v životě neviděli. To byl Restaurant day Jilhava. Veronika Došková byla hostem Dobrého
    dopoledne
0:00
/
0:00

V Jihlavě bude na Restaurant day vařit dvanáct kuchařů

Podávat se bude opravdu pestré menu. Ochutnat můžeme francouzské ovocné tartaletky, borůvkové muffiny, slaný Quiche Lorraine, ořechová a brusinková paštika, domácí chléb, nejen klasický, ale i škvarkový a cibulový, a v poslední řadě i francouzská cibulačka.

„Je to celosvětová akce, kdy po celém světě v mnoha zemích - asi 31, si nadšení amatérští kuchaři mohou vyzkoušet otevřít vlastní restauraci, aby si ověřili své kuchařské umění. Doufám, že obstojíme, bude nás tam dvanáct.“

Jen se chtěli u dobrého jídla sejít s přáteli

Tahle myšlenka vznikla v roce 2011 ve Finsku, severské země jsou sousedštější. „Jen si chtěli u dobrého jídla povídat se sousedy a kamarády, proto otevřeli své domovy a kanceláře, aby se mohli scházet,“ popisuje vznik myšlenky na jednodenní restauraci Veronika Došková.

Dostat se do celosvětového Restaurant day není vůbec složité, jen se stačí zaregistrovat a je to. Ani hygienické podmínky podle Veroniky Doškové není těžké splnit, potřebujete jen zázemí pro kuchaře, těch bude na farmářských trzích u Parku Gustava Mahlera dvanáct.

Kvalita vysoká, ceny nízké

Horší je prosadit myšlenu lokálně. „Aby přišli lidé, a my jsme prodali vše, co jsme uvařili. Ceny budou opravdu nízké. Chceme jen zaplatit pronájem, taky vstupní investice. Třeba luxusnější dort, který se v cukrárnách prodává za padesát korun, my budeme mít za patnáct,“ vysvětluje nízké ceny Veronika Došková.

Před Restaurant day se u nás doma jí suchý rohlík se zeleninou

Mezi organizátory a obsluhujícím personálem budou i Veroničiny šestileté děti. Moc se prý těší, až budou dělat číšníky. „Moje rodina mě podporuje tím, že strádá. Já už se na tu akci připravuju a tím pádem nepřipravuju jídlo jim. Chodí kolem těch připravených dobrot a k večeři si dají suchý rohlík se zeleninou.“

I mistr tesař se někdy utne. Veronika Došková přiznala, že asi před čtrnácti dny uvařila nový recept, na kterém si ona sice pochutnala, ale děti nebyly moc nadšené. „Byla to ryba, mně to chutnalo, ale dětem vůbec, manžel to snědl, ale říkal, ať už to nevařím,“ směje se vášnivá kuchařka a jedním dechem dodává, že recept odloží na pár let k ledu a pak ho zase zkusí. „Chutě se přece mění.“

autor: Tamara Pecková

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.