Mobil je dobrý na momentky, pro ostatní snímky volte digitální fotoaparát

1. srpen 2017

Pozvání do Poradny Českého rozhlasu Vysočina přijal fotograf, novinář a prezident Horáckého fotoklubu Jihlava Lubomír Maštera. Probrali jsme s ním, jak si pořídit pěknou fotku.

„Jestli jsme typ člověka, který považuje za nejlepší fotku selfíčko, tak samozřejmě nebudeme pořizovat fotoaparát. Jestli chceme udělat náročnější a hodnotnější snímky i z hlediska uchování a prezentace, tak je potřeba zvážit možnost pořídit zrcadlovku,“ vysvětluje host.

Dnešní digitální foťáky už umí pěkné fotky

Dnešní digitální fotoaparáty jsou už natolik vyspělé, že za optimálních světelných podmínek dokážou vytvořit velmi kvalitní fotky. Jiné to ale je u mobilních telefonů. „Mobilem neuděláte fotografie tam, kde je méně světla. Pokud budete fotit večerní scenérie mobilem, tak se vám to s velkou pravděpodobností nepodaří,“ říká host.

S mobilem foťte spíše momentky

Foťák v mobilu se skvěle hodí například na fotky z různých tržišť nebo míst, kde jste původně ani v plánu fotit nechtěli, ale naskytne se vám nějaká zajímavá příležitost. Může se vám podařit i zajímavá momentka z promenády nebo jiné procházky. Mobil je nenápadný a fotky s ním uděláte rychle. S velkým foťákem byste naopak v dané situaci neuspěli.

Optiku u zrcadlovky nenaženete žádným digitálem

Pokud budete fotit sportovní výkony, v uzavřených a tmavých prostorách nebo za špatných světelných podmínek, tak s obyčejným digitálním aparátem dobrou fotku neuděláte. Zároveň je u každé fotky třeba myslet na základy kompozice. Například, že fotografovaná osoba by neměla být uprostřed, když chceme zachytit i okolí a osoby bychom neměli fotit proti sluníčku.

Spustit audio