Místo moderních biodynamických svítidel mají v Okříškách na nových sloupech staré lampy

12. únor 2022

V Okříškách v Sadové ulici radnice nakoupila svítidla, u kterých je možné regulovat svit a měnit barvu. Firma je ale zatím nedodala a na nových sloupech jsou staré lampy.

Biodynamické svítidlo mění barvu, dá se regulovat, ubrat třeba v noci. Právě takové osvětlení radnice naplánovala v Sadové ulici v Okříškách. Vyměnili sloupy a pak jim dodavatelská firma oznámila, že svítidla budou později. Na sloupy tak vrátili staré zářivky. 

„Myslím, že bude lepší, když to bude na sloupech. Když fouká vítr, tak nám to nesvítí.“ Oslovenou ženu jsme potkali v Sadové ulici, kde se právě modernizuje veřejné osvětlení, jsou tam vysoké sloupy. Některé nejsou osazené svítidlem, na jiných jsou staré lampy, a to i přesto, že se mělo montovat nové, technologicky špičkové osvětlení. 

Biodynamické osvětlení

„Objednali jsme si nové osvětlení s tím, že vyzkoušíme biodynamické, to je takové, které lze regulovat během noci, ale nejen intenzitou, ale i světelným tokem. Když je potřeba svítit víc, tak je do běla, v noci spíš do žluta. To je příjemnější pro přírodu, pro ptáčky i pro lidi, kteří tam jsou,“ řekl starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý (ČSSD). 

Radnice nová svítidla objednala, nechala odstranit staré sloupy. „Bohužel, dodací termíny jsou v dnešní době ve všem problematické,“ dodal.

Staré lampy

Aby obyvatelé Sadové ulice nemuseli večer chodit domů po tmě, bylo nutné dočasně na nové sloupy namontovat staré lampy. „Firma slíbila, že až dostanou ty objednané, přendají je na vlastní náklady, nás to teda nebude stát nic.“

Pandemie zdržuje v Okříškách i další zakázky, kupříkladu marně čekají na dodávku nábytku do nové zasedací místnosti v opraveném sále místního zámku.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související