Miroslav Tomeš Korčágo napsal básně na 333 ženských jmen. Říká o sobě, že je romantik

Povoláním byl zedník, od mládí ale také píše básně. I když se zdá, že to k sobě příliš nejde, je to tak. Dnes má Miroslav Tomeš Korčágo za sebou tři básnické sbírky.

„Na vojně je buď nuda, anebo tam je dril. A když tam tak ten člověk v posteli leží, tak mě napadlo něco skládat, tak jsem psal. Když jsem pak přijel z vojny, a ty básničky jsem četl, tak většinu jsem předělal, a předělal jsem je v životě dejme tomu třikrát.“

Korčágo

„Dokonce jsem poslal básničku do Mladého světa, doporučili mi, abych přestal psát. Naštěstí jsem nepřestal,“ vzpomíná Miroslav Tomeš, který si na titulu svých básnických sbírek přidává i přezdívku Korčágo.

„To je Pavka Korčagin. Já jsem dělal ve Šlapanově, jako zedník jsem se učil. Ten den pršelo, bylo mi poručeno čistit patky, vlez jsem do jámy, házel jsem to bahno a ono stékalo dolů. Přišli kluci a říkali, ty jsi jak ten Korčagin. Pak se to zkrátilo, Korčágo.“

Romantik

Miroslav Tomeš o sobě říká, že je romantik, a i jeho básně jsou romantické, o ženách. „Člověk si vzpomíná, když se pro ženský psaly básničky. Dneska se nepíšou básničky. Proto jsem udělal támhletu sbírku 333, a tam je 333 ženských jmen.“

A na každé jméno je ve sbírce básnička. „Já z toho znám asi 40 žen, se kterýma jsem tancoval, nebo se bavil, a zbytek je vymyšlený.“

Těžká nemoc

Miroslav Tomeš napsal i jednu povídku. Popisuje v ní zážitky, které prožíval během své těžké nemoci. Před lety se nakazil prasečí chřipkou a musel být napojený na dýchací přístroj. Koronavirová pandemie mu zážitky znovu oživila.

„Byl jsem v umělým spánku. Když už potom jsem viděl, jak ke mně sedají, jak ke mně lítají. Kdo to nezažil, nepochopí, co zažívají sestry v nemocnicích teď,“ říká i po letech s dojetím.

Rozhodl se proto, že do nemocnice v Novém Městě na Moravě zajede a sestrám a lékařům poděkuje. Donesl jim i svou povídku a sbírky básní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.