Miluše Lodinová: jedna druhé pomáháme

15. červenec 2013

Hostem v Tandemu byla Miluše Lodinová ze Žďáru nad Sázavou. Je majitelkou malé firmy, která se specializuje na výrobky pro bezlepkovou dietu, také DIA problematiku a vyrábí i pečené čaje, s těmi možná prorazí na ruský trh.

Do Tandemu přišla popovídat o svých zážitcích z účasti na mezinárodní konferenci, kterou pořádala Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek. V ruském Petrohradě: „Jednou jsem prohlížela internet a našla stránky sdružení podnikatelek a manažerek, kde jedna pomáhá druhý. Nejen na české straně, ale i v zahraničí. Hned v noci jsem jim napsala. A stala jsem se členkou tohoto sdružení,“ začíná vyprávění Miluše Lodinová ze Žďáru nad Sázavou.

Poprvé se akce Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek zúčastnila v Brně. Seznámila se s dlouholetými členkami. Jednalo se o konferenci u kulatého stolu. Paní Lodinová se představila jako úplně nejnovější členka. „Bylo to hrozný, měla jsem pocit, že tam nepatřím, že nic neumím, všechno špatně, vedu celý podnikání úplně špatně. A po tom Rusku se to ještě umocnilo, mám pocit, že jsem někde na začátku. Stačí, když je posloucháte, kam ony došly. Doufám, že se mi to taky podaří,“ uvažuje paní Lodinová.

Celé to začalo na konci devadesátých let. S myšlenkou založit asociaci pro ženy podnikatelky a manažerky přišla Olga Girstlová, která získala v roce 1999 titul ´Vedoucí manažerka světa´. Cenu si přebírala v Monaku.

„Tato konference v Rusku byla v pořadí už devátá. Bylo to teoretické poslouchání s názronejma, praktickejma informacema,“ popisuje ve zkratce nejnovější členka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek.

Paní Miluše Lodinová ještě před odletem na pracovní setkání do Ruska uvažovala o tom, že bude právě na ruské trhy své výrobky vyvážet. V Rusku se osobně setkala s lidmi, kteří by mohli být jejími obchodními partnery. „Byly jsme na ruském konzulátu, byla připravena druhá odběrová strana, když to řeknu takhle. Ještě před cestou mě kontaktovaly ruské čajové společnosti, pořád jsem nevěděla, jestli do toho jít. A tady jsem se přesvědčila, že ano, protože ruská strana je otevřena všem.“

Paní Lodinová tvrdí: „Je to jednoduché, my upečeme a oni odeberou. Asociace slíbila, i ruská strana i česká, že pomůžou. Sama bych to nezvládla, to určitě ne.“ Smlouvy ještě podepsaná nejsou, ale je naplánované setkání s ruskou stranu, budou moci ochutnat její výrobky. To bude až na podzim.

Až do konference v Petrohradě se Miluše Lodinová bránila spolupráci s velkými obchodními partnery, to chce změnit a bude to úplně první krok, jak znovu rozjet své podnikání.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio