Milan Drobný se také účastnil soutěže pro talenty

8. prosinec 2012
Odpolední evergreeny

Jako velmi mladý se Milan Drobný přihlásil do soutěže Hledáme nové talenty s písničkou od Gilberta Bécauda. Sice v ní nevyhrál, ale díky ní dostal nabídku spolupráce s orchestrem Karla Krautgartnera.

Po vojně se dostal do divadla Semafor, kde hledali náhradu za Waldemara Matušku, který předtím odešel. Shodou okolností v Semaforu hrál a zpíval ve stejnou dobu, jako Karel Gott, bylo to v polovině roku 1963. Milan Drobný později spolupracoval s Country Beatem Jiřího Brabce, a zpíval i s orchestry Karla Vlacha a Václava Hybše.
Zazpíval si i v zahraničí, třeba se představil krajanům v Kanadě, Americe nebo Austrálii. Milan Drobný oslavil právě v sobotu 8. prosince své 68. narozeniny.

Zavzpomínali jsme i na populární film Bony a klid režiséra Víta Olmera. Zazněla v něm písnička The Power of Love skupiny Frankie Goes to Hollywood, která uspěla na britské hitparádě v prosinci roku 1984.

8. prosinec je ale také datum, kdy si celý svět připomíná smutné výročí. Ten den v roce 1980 opustil svět skladatel a zpěvák skupiny Beatles John Lenon. Bylo mu pouhých 40 let a právě vydal po delší odmlce nové, velmi úspěšné album Double Fantasy, když v New Yorku zemřel před svým domem rukou pomateného vraha.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.