Mikrospánek za volantem poznáte: začnete se protahovat a drbat ve vlasech

9. červenec 2015
Dobré odpoledne

Světla svítí, stěrače stírají. Pamatujete si tuhle slavnou větu z filmu Vrchní, prchni? Před dovolenou, na kterou jedeme vlastním autem, bychom měli kromě světel a stěračů zkontrolovat ještě pneumatiky včetně té rezervní, výfuk, praskliny na sklech a další věci.

„Pokud se chystáme na delší cestu než k babičce, určitě se vplatí prohlédnout si vozidlo víc. Zkontrolujeme vzorek na pneumatikách, jejich tlak, dále pak stav rezervy, povinnou výbavu, podíváme se i na brzdovou kapalinu, dolijeme kapalinu do ostřikovačů, uděláme kontrolu světel, stěrače a případné praskliny na sklech,“ vypočítává Veronika Vošická, která chystá internetové stránky motorsvet.cz.

Tohle všechno jsou věci, které můžeme doma v garáži udělat sami. „V servisu nám zase zkontrolují stav brzdové soustavy, upevnění výfuku, uložení kol případně kontrolu řemenů,“ připomíná Vošická.

Dávejte pozor za volantem až po posledního metru

Podle odborníků jsme na dlouhých cestách nejzranitelnější paradoxně v cíli. „Nejvíc nehod se stává 30 km před cílem, kdy se nám vytrácí pozornost, mnohdy místo už známe,“ překládá nám čísla ze statistik dopravních nehod Veronika Vošická. Mikrospánek zase podle údajů od policistů hrozí nejvíc hodinu po půlnoci až do tří do rána. „Já ze své zkušenosti vidím jako nejkritičtější první rozbřesk, kdy už jsou oči unavené,“ podotýká expertka na motorismus. A jak jako řidič poznám, že už se spánek blíží? Začneme se vrtět: nejrůznější poposedávání, protahování, škrabání ve vlasech. To je nejvyšší čas zastavit na nejbližším odpočívadle.

Reflexní vesty pro všechny pasažéry a pro jistotu i teplé oblečení

Reflexní vesta je v Česku povinná jen pro řidiče, na daleké cesty je ale doporučení vzít je pro všechny cestující. A mít je samozřejmě po ruce a ne v kufru. „Když se něco stane, musíte o sobě dát vědět, že na silnici jste. Jakmile zastavíte na frekventované silnici, nebo dálnici, rychle se odkliďte za svodidla, ideálně i někam na kopec, aby vás někdo nesmetl,“ radí Vošická.

Dál v povinné výbavě zkontrolujte, jestli nemáte prošlou lékárničku, jestli máte náhradní žárovky, tažné lano a vyplatí se i rukavice a drobné nářadí. Vezměte si s sebou i teplejší oblečení. Může se stát, že budete čekat na odtah v noci a na chladnějších místech, tak by bylo do čeho se převléknout. „Já osobně jsem i zastáncem hasicích přístrojů, je to záležitost 400 Kč a může vám to zachránit auto,“ radí Veronika Vošická.

Natankovat se vyplatí doma, i když cizina není výrazně dražší

Dřív bývaly rozdíly v cenách za pohonné hmoty u nás a v zahraničí markantní. Dnes to vyjde vcelku nastejno, srovnává Veronika Vošická: „ V tuzemsku budeme tankovat pro porovnání v průměru kolem 1,2 euro benzín i naftu. V Chorvatsku je to velmi podobné, zde je průměr kolem 1,3. Podobně je na tom i Slovinsko a Rakousko. Itálie má palivo dražší. Ale už nemá smysl vozit v kufru ještě dva kanystry s benzínem.“

Veronika Vošická
autor: Petra Emmerová
Spustit audio