Michael Dus zachytil Třebíč v 80. a 90. letech. Jeho fotografie chartistů vystavovala i Národní galerie v Praze

Pamětníci z Třebíče si možná ještě vybaví svérázného fotografa, který v 80. letech chodil městem a fotografoval život obyčejných lidí. Jiní ho budou znát z akcí pořádaných chartisty a milovníci Zámostí se možná najdou na jeho dokumentárních snímcích z úplných počátků tohoto festivalu.

Michael Dus, svérázný fotograf z Oslavičky, má právě teď výstavu na třebíčském zámku. Připomíná atmosféru 80. a 90. let minulého století nafocenou také na neobvyklé přístroje:

On se nesnažil mít nejnovější vybavení, používal staré fotoaparáty, fotil na prošlé filmy a mám pocit, že to je takovým rukopisem MIchaela Dusa," říká kurátorka Muzea Vysočiny Třebíč Veronika Zábršová Horáková. Dodává, že mimo jiné používal i cameru obscuru, tedy "krabici s dírkou".

Michael Dus zachytil Třebíč v 80. a 90. letech. Jeho fotografie chartistů vystavovala i Národní galerie v Praze

Fotograf Michael Dus zdokumentoval část historie, byl proto zastoupen i na velké výstavě v Národní galerii k váročí Charty 77. "On byl synem chartisty a evangelického faráře Jana Dusa, který ještě žije, a díky tomu se už v mládí pohyboval v okruhu chartistů a disidentů na různých literárních hudebních a výtvarných akcích a z toho je spousta fotografií. Z nich je nejvýznamnější ten soubor z 80. let, kde zachytil Václava Havla, jeho ženu Olgu, Ivana Martina Jirouse, jeho ženu Juliánu i jeho dcery. Ty fotografie jsou přirozené, jako by tam ten fotograf ani nebyl, takže jsou dokumentačně velmi silné," zamýšlí se kurátorka.

Michael Dus zachytil Třebíč v 80. a 90. letech. Jeho fotografie chartistů vystavovala i Národní galerie v Praze

"Pro nás z Třebíče jsou důležité dotografie z 90. let, zajímavý je festival Zámostí, kdy nafotil jeho počátky, které byly ještě punkovější, než je to dneska. Žil v nedaleké Oslavičce a hodně fotil akce tam i svou rodinu," uvádí Veronika Zábršová Horáková. Michael Dus zemřel v roce 2022 ve věku pouhých 60 let. Členové rodiny vzpomínají, že byl vždycky svým způsobem podivín. "Jeho sestra vyprávěla, kdy si poprvé všimli, že něco dělá jinak, než ostatní. Když byli bruslit, a on místo aby bruslil, tak pozoroval bublinky a zamrzlé věci v ledu, takže už tehdy měl svůj svět, a ty fotografie o tom pěkně vypovídají," končí své vyprávění.

Fotografie Michaela Dusa jsou právě v těchto dnech k vidění v galerii Tympanon Muzea Vysočiny na zámku v Třebíči. Výstava potrvá až do 14. ledna.

Spustit audio