Města na Vysočině se připravují na advent

24. říjen 2024 10:00

Města a obce na Vysočině se již připravují na příchod adventu, a to nejen výběrem vánočních stromů, ale také plánováním tradičního vánočního programu. Některé radnice dokonce vypsaly inzeráty na shánění stromů, ale většina měst již hlásí, že mají vybráno.

Třebíč je momentálně v užším výběru čtyř stromů, ale zatím se definitivně nerozhodla. Naopak Žďár nad Sázavou může být klidný, protože na jeho náměstí roste vlastní vzrostlý smrk. I když byl napaden mšicí smrkovou, dendrologové strom úspěšně zachránili pomocí mikro-injektáže.

Čtěte také

V Jihlavě se mohou obyvatelé těšit na dvanáctimetrový smrk pichlavý z Telče, který bude pokácen 20. listopadu a umístěn na Masarykově náměstí. Pelhřimov vybral 13metrový smrk ztepilý z ulice Pod Floriánem. Havlíčkův Brod využil hlasování na sociálních sítích a nejvíce hlasů získala jedle z Olešné. Město kácí ještě jeden strom navíc pro partnerské město Brielle v Nizozemí.

Adventní novinky

Kromě tradiční výzdoby připravují města i novinky. V Pelhřimově se objeví nový vánoční prvek v podobě anděla a na Školní ulici se rozzáří dva světelné zvony. Třebíč chystá obměnu 3D motivů a v Havlíčkově Brodě se mezi náměstím a parkem Budoucnost rozšíří efekty hvězdného nebe. Žďár nad Sázavou obohatí centrum o nové 3D prvky, zatímco Jihlava přesune malé kluziště z ulice Matky Boží do parku Gustava Mahlera.

Investice do vánoční výzdoby se liší město od města. Jihlava plánuje největší náklady, které se pohybují kolem 13 milionů korun. Třebíč si vyhradila 2,5 milionu korun, zatímco Havlíčkův Brod se pohybuje v řádech statisíců a Pelhřimov odhaduje náklady na zhruba 100 tisíc korun. První adventní neděle letos vychází na 1. prosince, kdy města plánují také rozsvícení svých vánočních stromů.

Spustit audio