Čipování psů je už víc než tři roky povinné, rejstřík ale stále nefunguje

26. duben 2023 13:30

Zjednodušit navrácení ztracených psů má jejich jednotný rejstřík. Čipování je povinné už tři roky, ale jednotný registr zatím chybí. Existuje několik soukromých, které ale nejsou kompletní a zápis do nich není povinný.

Univerzální databáze pro všechny tuzemské psy měla fungovat od loňského roku pod správou Komory veterinárních lékařů. „Je potřeba si uvědomit, že tento projekt se plánoval od roku 2019 a kvůli covidu byl posunut. Ale nedošlo k posunutí lhůt platnosti. Ten zákon vešel v platnost na podzim loňského roku s účinností od 1. 1. 2023. Protože se jedná o státní zakázku s nakládáním s osobními údaji, je vytvoření samotného registru velmi zdlouhavé,“ vysvětlila prezidentka Komory veterinárních lékařů Petra Šinová.

Čtěte také

Až bude jednotný rejstřík hotový, zvíře do něj budou zapisovat veterinární lékaři, ke kterým majitel zvíře přivede k pravidelné vakcinaci. Nebude nutné chodit zvlášť pro zápis. Ale vše bude spojené s očkováním proti vzteklině, které je povinné ze zákona.

„Kontrola a vyžadování této povinnosti nastanou ve chvíli, kdy bude registr naplněn. Tam se počítá s nejdelší lhůtou platnosti očkování proti vzteklině, což jsou tři roky,“ dodala Šinová.

V tuto chvíli je optimální zapsat psa do co nejvíce registrů s ohledem na cenu za registraci. Nesmíme zapomínat ani na označení psa, třeba visačkami na obojek s telefonním číslem. Díky nim je možné najít majitele okamžitě.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související