Medobraní aneb včelařovy žně. Vytáčení medu je pro včelaře vrcholem sezony

13. červen 2023

Pokud je jen trochu slušné počasí, je červen požehnaný měsíc pro včely – je dostatek nektaru i pylu, začíná se objevovat medovice. Včely se musí činit a činit se musí i včelař. Nastává medobraní.

Technické vybavení není nijak složité – stačí medomet (mechanické zařízení na vytáčení medu z plástů), vidlička na odvíčkování plástů, nádoba na vytočený med (dnes obvykle plastová nádoba s vypouštěcím ventilem) a včelařské síto. To zachytí částečky vosku, které se při vytáčení do medu dostaly.

stáčení medu

Základním požadavkem je čistota prostředí a způsob skladování. Med je hygroskopický, to znamená, že nabírá vlhkost z prostředí. Měl by být uskladněný v uzavřených sklenicích, v suchu, chladu a tmě.

Včelař má ještě do slunovratu čas instalovat mezistěny, aby včely mohly stavět nové plásty. Po slunovratu už pud stavění nového díla ustává, včely se soustřeďují na vytvoření zásob a přezimování.

Čtěte také

A protože včelař jim část jejich práce odebere, musí se postarat o náhradu. Koncem července nebo začátkem srpna už začíná zakrmovat medem a cukerným roztokem. Na jedno včelstvo se počítá 12 až 15 kg cukru, to jim umožní přežít zimu.

Celoročně se kontroluje zdravotní stav včelstev – už desítky let trápí české včely a včelaře varroáza. Nemoc způsobuje roztoč, který napadá zavíčkované plody i dospělé včely a dokáže včelstvo úplně zdecimovat. Pokud včelař objeví tohoto roztoče, nasazuje se léčba.

Spustit audio